Tays Kuvantamiskeskus / kliininen fysiologia
Potilasohje 6058

Alaraajavaltimoiden verenkierron mittaus rasituksen yhteydessä

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää alaraajojen valtimoverenkiertoa sekä kävelyn vaikutusta alaraajojen verenkiertoon. Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Älä rasvaa rintakehän ihoa edellisenä iltana tai tutkimuspäivän aamuna.
  • Vältä raskasta ateriaa, mutta älä ole täysin ravinnotta. Nauti pari tuntia ennen tutkimusta esimerkiksi voileipä tai hedelmä.
  • Älä nauti suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia neljään tuntiin ennen tutkimusta.
  • Vältä tupakointia tai nikotiinivalmisteiden käyttöä vähintään kaksi tuntia ennen tutkimusta.
  • Älä käytä alkoholia ainakaan vuorokauteen ennen tutkimusta.
  • Vältä ylimääräistä valvomista ja raskasta fyysistä rasitusta tutkimusta edeltävänä vuorokautena.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin kaksi tuntia.   

Lääkitys

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä. Ota mukaan luettelo tai lääkekortti (lääkkeen nimi ja annostus) tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä. Jatka mahdollista säännöllistä lääkitystä normaalisti, ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa mitataan verenpainetta olkavarsista sekä alaraajoista varvas- ja nilkkatasolta.

Tutkimukseen kuuluu juoksumatolla lääkärin valvonnassa suoritettava, enintään kymmenen minuuttia kestävä kävelykoe. Kävelyn aikana huomioidaan kävelty matka sekä kävelyn aikana jalkoihin tulevat oireet. Kävelyn jälkeen seurataan verenkierron muutoksia ja palautumista noin 15 minuutin ajan.

Muuta huomioitavaa

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut tutkimuspäivänä vähintään kaksi viikkoa. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.