Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Potilasohje 4934

Elektrogastrografia

Elektrogastrografialla eli EGG:lla tutkitaan mahalaukun sähköistä toimintaa.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Ole syömättä ja juomatta vähintään neljä tuntia ennen tutkimusta.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi. 
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin puolitoista tuntia. 

Lääkitys

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä. Ota mukaan luettelo tai lääkekortti (lääkkeen nimi ja annostus) tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä.

Mahalaukun tyhjenemistä hidastavat lääkkeet (muun muassa Tramal, Panacod, Adalgin, ripulilääkkeet) ja nopeuttavat lääkkeet (muun muassa Prepulsid, Metopram) tulee jättää tauolle kolme päivää ennen tutkimusta. Välttämättömät lääkkeet voit ottaa pienen nestemäärän kanssa.

Tutkimuksen kulku

Vatsan päälle iholle kiinnitetään elektrodit, joiden avulla rekisteröinti tapahtuu. Tutkimus tapahtuu makuuasennossa, eikä se aiheuta kipua. Tutkimuksen puolivälissä syödään koeateria (juustosämpylä). 

Allergiat

Tutkimuksen yhteydessä syötävä juustosämpylä sisältää vehnäjauhoja. Mikäli olet allerginen vehnälle tai maitoproteiinille tai sairastat keliakiaa, ilmoita asiasta kliiniselle fysiologialle.

Muuta huomioitavaa

Äkillistä infektiota (hengitystie- tai suolistoinfektio tai muu vastaava) sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.