Tays Kuvantamiskeskus / kliininen fysiologia
Potilasohje 4970

Impulssioskillometria

Impulssioskillometriatutkimusta käytetään astmadiagnostiikassa ja astman hoidon seurannassa.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Vältä raskasta ateriaa, mutta älä ole täysin ravinnotta. Nauti pari tuntia ennen tutkimusta esimerkiksi voileipä tai hedelmä.
  • Älä nauti suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia neljään tuntiin ennen tutkimusta.
  • Vältä ylimääräistä valvomista ja raskasta fyysistä rasitusta tutkimusta edeltävänä vuorokautena.
  • Jos käytät lääkkeenotossa tilanjatketta, ota se mukaan. 
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin tunti.

Lääkitys

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä. Ota mukaan luettelo tai lääkekortti (lääkkeen nimi ja annostus) tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä.

Noudata lääkkeiden osalta tutkimukseen lähettävän lääkärin ohjetta.

Tutkimuksen kulku

Impulssioskillometriassa hengitetään (ei puhalleta) suukappaleen kautta mittauslaitteistoon. Tutkimus on helppo ja kivuton. Tutkimukseen kuuluu kaksi vaihetta:

  • Perusmittauksella selvitetään keuhkojen toiminta hengittämällä mittauslaitteistoon tavallista hengitystä 10-30 sekuntia kerrallaan vähintään kolme kertaa.
  • Perusmittausten jälkeen annetaan hengitysteitä avaavaa lääkettä ja mitataan sen vaikutus hengitykseen 15 minuutin kuluttua hengittämällä edellä mainitulla tavalla mittauslaitteistoon.

Muuta huomioitavaa

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla tutkimuspäivänä kulunut vähintään kaksi viikkoa. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.