Tays Kuvantamiskeskus / kliininen fysiologia
Potilasohje 6065

Kuivailmahyperventilaatio

Kuivailmahyperventilaatio eli eukapninen voluntaarinen hyperventilaatio on astmatutkimus, jolla pyritään toteamaan kuivailmahyperventilaation aiheuttama hengitysteiden poikkeava supistumistaipumus. Hyperventilointi kuivattaa hengitysteiden pintakerrosta, mikä vastaa raskaan rasituksen aiheuttamia muutoksia hengitysteissä.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Vältä raskasta ateriaa, mutta älä ole täysin ravinnotta. Nauti pari tuntia ennen tutkimusta esimerkiksi voileipä tai hedelmä.
  • Älä nauti suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia neljään tuntiin ennen tutkimusta.
  • Vältä tupakointia tai nikotiinivalmisteiden käyttöä vähintään kaksi tuntia ennen tutkimusta.
  • Älä käytä alkoholia ainakaan vuorokauteen ennen tutkimusta.
  • Vältä ylimääräistä valvomista ja raskasta fyysistä rasitusta tutkimusta edeltävänä vuorokautena.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin puolitoista tuntia.


Lääkitys

Noudata lääkkeiden osalta tutkimukseen lähettävän lääkärin ohjetta:

_____________________________________________________

_____________________________________________________

_____________________________________________________

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä. Ota mukaan luettelo tai lääkekortti (lääkkeen nimi ja annostus) tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksella selvitetään hengitystoimintaa siten, että hengittelet nopeassa tahdissa eli hyperventiloit kuivaa ilmaa kuuden minuutin ajan. Tutkimusta käytetään usein mahdollisen rasitusastman selvittämisessä. Hengittämässäsi ilmassa on hieman tavanomaista enemmän hiilidioksidia, mikä estää voimakkaaseen hengittelyyn liittyviä oireita kehittymästä. Tutkimuksen yhteydessä mitataan myös keuhkojen toimintaa spirometriapuhalluksilla.

Muuta huomioitavaa

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla tutkimuspäivänä kulunut vähintään kaksi viikkoa. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.