Tays Kuvantamiskeskus / kliininen fysiologia
Potilasohje 6050

Lihaksen energia-aineenvaihdunnan rasitustesti

Lihaksen energia-aineenvaihdunnan rasitustestin (non-iskeeminen nyrkistyskoe ja spiroergometria) tarkoitus on selvittää lihasten aineenvaihduntahäiriöitä.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Älä rasvaa rintakehän ihoa edellisenä iltana tai tutkimuspäivän aamuna.
  • Vältä raskasta ateriaa, mutta älä ole täysin ravinnotta. Nauti pari tuntia ennen tutkimusta esimerkiksi voileipä tai hedelmä.
  • Älä nauti suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia neljään tuntiin ennen tutkimusta.
  • Vältä tupakointia tai nikotiinivalmisteiden käyttöä vähintään kaksi tuntia ennen tutkimusta.
  • Älä käytä alkoholia ainakaan vuorokauteen ennen tutkimusta.
  • Vältä ylimääräistä valvomista ja raskasta fyysistä rasitusta tutkimusta edeltävänä vuorokautena.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Ota mukaan pyöräilyyn sopiva vaatetus ja jalkineet.
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin kaksi tuntia.

Lääkitys

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä. Ota mukaan luettelo tai lääkekortti (lääkkeen nimi ja annostus) tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä. Jatka mahdollista säännöllistä lääkitystä normaalisti ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus on kaksiosainen: Levon jälkeen tehdään nyrkistyskoe, jossa puristat rytmikkäästi pientä kumipalloa kahden minuutin ajan. Toisessa osassa poljet polkupyöräergometriä ja samalla hengität maski kasvoilla laitteeseen, joka rekisteröi hengityskaasuja. Tutkimuksen yhteydessä mitataan myös keuhkojen toimintaa spirometriapuhalluksilla.

Kyynärtaipeeseen asetetusta laskimokanyylista otetaan tutkimuksen aikana verinäytteitä. 

Muuta huomioitavaa

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää tutkimuspäivänä olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Polkupyöräergometrin painorajoitus on 200 kg. Ota yhteyttä kliiniselle fysiologialle, mikäli painosi ylittää sallitun rajan, niin suunnittelemme sinulle vastaavanlaisen tutkimuksen muilla menetelmillä.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.