Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Potilasohje 3145

Peräsuolen painemittaus eli anomanometria

Tutkimuksessa selvitetään paineen mittauksella peräsuolen ja sen sulkijalihaksen toimintaa sekä häiriöitä, kuten pidätyskyvyn puutetta tai ummetusta. Tutkimus saatetaan tehdä myös ennen peräsuolen alueen leikkausta.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Tutkimus ei vaadi erityisiä esivalmisteluja, normaali suolen tyhjentyminen riittää.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin puoli tuntia.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus suoritetaan kyljellä maaten. Mittausväline on ohut mittauskatetri, joka tutkimuksessa viedään peräsuoleen muutaman senttimetrin syvyyteen.

Anomanometria lapselle

Lapsen tulisi ulostaa tutkimuspäivänä normaalisti ennen tutkimusta. Varaa pienelle lapselle mukaan tutti tai maito-/mehupullo, lohduttava pieni lelu sekä vaippaikäiselle kuiva vaippa. Kerro lapselle harkintasi mukaan tutkimuksesta etukäteen.

Muuta huomioitavaa

Äkillistä infektiota (hengitystie- tai suolistoinfektio tai muu vastaava) sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.