Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Potilasohje 3600/6046

Ruokatorven pH- / impedanssi-pH -pitkäaikaisrekisteröinti

Tutkimuksessa selvitetään mahanesteen mahdollista virtausta ruokatorveen eli refluksia.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Ole syömättä ja juomatta vähintään neljä tuntia ennen tutkimusta (vauvaikäiset kolmesta neljään tuntia).
  • Älä rasvaa kasvoja tai käytä meikkivoidetta tutkimusaamuna, jotta kiinnitysteipit pysyvät hyvin kiinni kasvoissa.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Varaa tutkimukseen aikaa noin tunti ja seuraavana päivänä laitteen poistamiseen noin 15 minuuttia.

Pienten lasten vanhemmille huomioitavaa

Lapsi vetäisee helposti katetrin pois. Ota mukaan ylimääräiset sukat tai hanskat (ei sormikkaat), jotka voi tarvittaessa laittaa lapsen käsiin tutkimuksen aluksi. Tämä vaikeuttaa katetrin pois ottamista. Pienet lapset tarvitsevat enemmän seurantaa rekisteröinnin aikana. Jos kuljet omalla autolla, ota tarvittaessa mukaan toinen aikuinen, joka voi vahtia lasta ajomatkan ajan.

Lääkitys

Ennen pH-rekisteröintiä tulee pitää lääketauko närästyslääkkeistä alla olevan ohjeen mukaan. Impedanssi-pH-tutkimus voidaan tehdä joko lääketauon aikana tai normaalin lääkityksen jatkuessa. Sinua koskevaan lääkeohjeeseen on merkitty (X).

(   ) Pidä mahalääkkeestä tauko alla olevan ohjeen mukaan:

Seitsemän vuorokautta ilman suolahapon eritykseen vaikuttavia lääkkeitä, esimerkiksi:

  • Esomeprazol, Gastrostad, Helipak, Losec, Omeprazol, Omestad, Pantoloc, Pantoprazol, Pantoprazole, Panzor, Somac, Gasterix, Lanrec, Lansoprazol, Lansoprazole, Lantil, Lanvone, Zolt, Pariet, Nexium, Acidal, Rabeprazol, Gasterix. Cimetidin

  • Cytotec, Inside, Ranitidin, Zantac, Ranixal, Famotidin, Pepsid

Kaksi vuorokautta ilman mahahappoa neutraloivia lääkkeitä, limakalvon suoja-aineita ja motiliteettiin vaikuttavia lääkkeitä esim:

  • Alsucral, Antepsin, Balancid, Gaviscon, Librax, Link, Neutragel, Novaluzid, Metopram, PeeHoo, Prepulsid, Primperan, Refluxin, Rennies

(   ) Jatka mahalääkkeen ottamista aiemman ohjeen mukaan ilman taukoa.  

Ota muut lääkkeesi normaalisti lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Tutkimuksen kulku

Ennen tutkimuksen aloittamista sierain pintapuudutetaan geelimäisellä puudutusaineella ja sen jälkeen sieraimen kautta asetetaan ruokatorveen ohut mittauskatetri. Katetri kiinnitetään teipillä kasvoihin ja yhdistetään pieneen mukana kuljetettavaan rekisteröintilaitteeseen, johon mittaustieto automaattisesti tallentuu.

Rekisteröinnin aikana tulisi viettää tavallista elämää, mittauskatetria ja rekisteröintilaitetta ei kuitenkaan saa kastella. Ruokailusta, oireista, nukkumaanmeno- ja ylösnousuajoista sekä muista päivän tapahtumista pidetään päiväkirjaa. Laitteiston poistoaika sovitaan laiton yhteydessä.

Mikäli sinulle ei ole aiemmin suoritettu ruokatorven paineenmittausta, katsotaan ennen varsinaisen tutkimuskatetrin asettamista sille oikea paikka paineenmittauskatetrilla. Katetri viedään ruokatorveen saman puudutetun sieraimen kautta. Paikanmääritys kestää muutaman minuutin. Alle 15-vuotiaille tätä erillistä paikanmääritystä ei tarvita, vaan oikea paikka arvioidaan pituuden perusteella.

Ruokailu rekisteröinnin aikana

Rekisteröinnin aikana saa syödä vain pääateriat. Ruokailujen välillä on pidettävä selvä tauko (aikuiset neljä tuntia, lapset kolmesta neljään tuntia). Kahvia, teetä, maitoa tai vettä voi juoda aterian yhteydessä.

Välipalojen, purukumin, makeisten ja pastillien nauttiminen on kielletty.

Päivälepo rekisteröinnin aikana

Makuulla oloa päivällä on rekisteröinnin aikana mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Lapsilla ei ole rajoituksia päivälevon suhteen.

Muuta huomioitavaa

Äkillistä infektiota (hengitystie- tai suolistoinfektio tai muu vastaava) sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.