Tays Kuvantamiskeskus / kliininen fysiologia
Potilasohje 3914

Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti

Tutkimuksen tarkoituksena on mitata verenpainetta yhden vuorokauden ajan laitteen asennusvaiheessa säädetyin mittausvälein.

Tule paikalle noin 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa, jotta verenkierto- ja hengityselimistösi ehtivät tasaantua.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Pukeudu väljään paitaan. Hihoissa tulee olla tilaa mittauksessa käytettävälle mansetille.
  • Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.
  • Varaa aikaa rekisteröintilaitteen asennusta varten yksi tunti ja seuraavana päivänä sen poistamista varten puoli tuntia. Tarkka palautusaika sovitaan asennuksen yhteydessä.

Lääkitys

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä. Ota mukaan luettelo tai lääkekortti (lääkkeen nimi ja annostus) tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä. Jatka mahdollista säännöllistä lääkitystä normaalisti ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt. 

Tutkimuksen kulku

Tutkimus on samanlainen kuin tavallinen verenpaineen mittaus, mutta mittauskertoja on useita. Sinulle laitetaan olkavarteen mansetti ja vyötärölle pieni mukana kannettava laite.

Vuorokauden aikana on tarkoitus noudattaa mahdollisimman normaalia päivärytmiä välttäen kuitenkin liian voimakasta aktiviteettia. Mittausvaiheen aikana sinun on pidettävä käsivartesi rentona ja liikkumattomana. Toiminnoistasi rekisteröintivuorokauden ajan tulee täyttää päiväkirjaa ohjeen mukaan.

Rekisteröintilaitetta ei saa kastella.

Muuta huomioitavaa

Äkillistä infektiota (hengitystie- tai suolistoinfektio tai muu vastaava) sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä. Mikäli sairastut, ota yhteyttä viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä sinut tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai hoito-osastoon.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä fysiologialla K-rakennuksen toisessa kerroksessa. Kulku tapahtuu pääaulan kautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.