Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Potilasohje BA1AQ

Kilpirauhasen SPET ja matala-annos TT 123-I

Tutkimuksella selvitetään kilpirauhasen koko, muoto, sijainti ja kyhmyt.

Halutessasi voit ottaa saattajan mukaan. Emme suosittele pienten lasten mukaan ottamista. Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.

Tutkimusta ei tehdä raskauden aikana. Mikäli olet tai epäilet olevasi raskaana, ilmoita siitä kliinisen isotooppilääketieteen yksikköön puhelimitse ajan perumiseksi.   

Valmistautuminen tutkimukseen 

  • Varaa tutkimusta varten aikaa noin kolme tuntia.
  • Saat syödä ja juoda.
  • Tutkimusaine ei vaikuta vointiin.

Lääketauko:

  1. Thyroxin-lääkitys (kilpirauhasen vajaatoiminta): lääketauko neljä viikkoa.
  2. Tyreostaatti-lääkitys (kilpirauhasen liikatoiminta): lääketauko yksi viikko.
  3. Tutkimusta edeltävästi kahden viikon ajan älä käytä jodia sisältäviä valmisteita ja ruoka-aineita, kuten sushi, merikala, runsas maitotuotteiden (yli viisi dl/vuorokaudessa), kananmunien ja jodipitoisen suolan käyttö, merilevä- ja monivitamiinitabletit, yskänlääkkeet sekä antiseptiset aineet (esimerkiksi Betadine).  
  4. Tutkimus tehdään aikaisintaan kuukauden kuluttua jodipitoisella varjoaineella tehdyn radiologisen tutkimuksen jälkeen.
  5. Jodipitoisen rytmihäiriölääkkeen amiodaronin osalta suositellaan 3-6 kuukauden taukoa.

Tutkimuksen kulku

Annamme sinulle radioaktiivisen tutkimusaineen injektiona laskimoverisuoneen. Pistosta voi verrata verinäytteenottoon. Kuvaamme kilpirauhasta kahden tunnin kuluttua injektiosta. Kuvaus kestää noin 30 minuuttia ja tapahtuu selinmakuulla.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voit ottaa mahdolliset kilpirauhaslääkkeet, ellet ole saanut hoitavalta lääkäriltä muita ohjeita.
Imettävien äitien on lopetettava imettäminen kokonaan.

Tutkimustulos

Tutkimustuloksen saat sinua hoitavalta lääkäriltä.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä F-rakennuksessa. Käynti F-rakennukseen Taysin pääaulan tai R-rakennuksen kautta. F-rakennukseen ei ole sisäänkäyntiä ulkokautta. 

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.