Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Potilasohje KA1FN.p

Munuaistoiminnan gammakuvaus lapselle (myös diureettitehosteisena)

Tutkimuksella selvitetään munuaisten toimintaa ja virtsateiden tilaa.

 Valmistautuminen tutkimukseen

  • Varaa tutkimukseen aikaa noin tunti.
  • Syödä ja juoda saa normaalisti.
  • Ennen tutkimusta pitää juoda runsaasti nestettä (vettä, mehua tai maitoa). Virtsata saa tavalliseen tapaan päivän aikana, myös ennen tutkimusta.
  • Diklofenaakki lääkettä (esimerkiksi Voltaren, Diclomex) sekä nesteenpoistolääkettä ei tule ottaa tutkimuspäivän aamuna.

Tutkimuksen kulku

Lastenpoliklinikalla tai lastenosastolla lääkäri laittaa lapselle kanyylin laskimosuoneen. Kanyylin laittoa varten voi pyytää hoitajalta etukäteen puuduterasvaa, jotta pistäminen ei sattuisi.

Kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä lapselle annetaan radioaktiivinen tutkimusaine kanyylin kautta suoneen. Aineen laittaminen ei satu. Aineen etenemistä munuaisissa seurataan kuvaamalla. Tutkimus tehdään selinmakuulla ja gammakamera kuvaa munuaisia selkäpuolelta. Kuvauksessa lapsen tulee olla paikallaan.

Tutkimustulos

Tutkimustuloksen saa hoitavalta lääkäriltä.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä F-rakennuksessa. Käynti F-rakennukseen Taysin pääaulan tai R-rakennuksen kautta.

F-rakennukseen ei ole sisäänkäyntiä ulkokautta.

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisin-soittonumeroon 03 3116 5146 tai ilmoittaa tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.