Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Potilasohje XX7KT

Radiosamariumhoito

Hoitoa käytetään luustoetäpesäkkeiden aiheuttaman kivun hoidossa.

Halutessasi voit ottaa saattajan mukaan. Emme suosittele pienten lasten mukaan ottamista. Älä käytä hajusteita tutkimukseen tullessasi.

Valmistautuminen hoitoon

  • Varaa hoitokäyntiä varten aikaa noin kaksi tuntia.
  • Hoitoa edeltävänä päivänä tulee juoda nestettä normaalia runsaammin ja hoitopäivän aamuna noin puoli litraa.    
  • Saat syödä normaalisti sekä ottaa lääkkeet.
  • Jos sinulla on virtsanpidätyskyvyssä ongelmia, mainitse siitä lähettävälle lääkärille ennen hoitoa.

Hoidon antaminen

Syöpätautien yksikössä sinulle laitetaan hoitoa varten laskimokanyyli käteen. Kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä aloitamme sinulle keittosuolaliuosinfuusion. Infuusion kautta lääkäri antaa hoitoannoksen injektiona.  

Hoidon jälkeen

Vaikka radioaktiivista säteilyä käytetään kohdallasi taudin hoitamiseen, on se sivullisille ihmisille haitallista.

Noudata seuraavia ohjeita, jotta sinua lähellä olevat ihmiset välttyvät turhalta säteilyltä:

  • Osa aktiivisuudesta erittyy virtsaan. Erittymistä nopeuttaa runsas nesteen juominen ensimmäisen vuorokauden aikana ja virtsarakon tyhjentäminen usein. Virtsatessa on kiinnitettävä huomiota hygieniaan: virtsan roiskumista on varottava, siksi on hyvä virtsata istualtaan ja WC-istuin on huudeltava kahdesti. Tärkeää on huolellinen käsien pesu WC:ssä käynnin jälkeen. Ensimmäisen vuorokauden aikana virtsasta likaantuneita vuodevaatteita ja muita vaatteita on syytä käsitellä suojakäsinein ja ne on pestävä erillään muusta pyykistä.
  • Kehostasi lähtevä säteily on voimakkaimmillaan aivan lähelläsi, siksi on syytä pitää vähintään kahden metrin etäisyys lapsiin ja odottaviin äiteihin viiden päivän ajan.       

Lisätiedot

Hoito annetaan Tays Keskussairaalan kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä F-rakennuksessa. Käynti F-rakennukseen Taysin pääaulan tai R-rakennuksen kautta. F-rakennukseen ei ole sisäänkäyntiä ulkokautta.
 
Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisin-soittonumeroon 03 3116 5146 tai ilmoittaa tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä. Muissa asioissa ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön.