Sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimus

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa sinusta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus tehdään kliinisen isotooppilääketieteen osastolla.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Varaa tutkimukseen aikaa noin 30–90 minuuttia.
  • Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia sinun on käytävä laboratoriossa verikokeissa kahden viikon sisällä ennen varattua tutkimusaikaa. Verikokeessa mitataan kreatiniiniarvo, joka kertoo toimivatko munuaiset normaalisti.
  • Ota tutkimukseen mukaan käyttämiesi lääkkeiden nimet. Voit ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.
  • Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi henkilökunnalle.
  • Ennen tutkimusta saat syödä kevyesti ja juoda vettä normaalisti.

Kiellettyjä ovat:

  • kahvi, tee, kaakao, suklaa, kola- ja energiajuomat 12 tunnin ajan ennen kuvausta
  • alkoholi 48 tunnin ajan ennen kuvausta
  • tupakointi/nikotiinivalmisteet neljän tunnin ajan ennen kuvausta
  • erektiohäiriölääkkeet kolmen vuorokauden ajan ennen kuvausta 

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksen aluksi sinulle laitetaan laskimokanyyli varjoaineen antoa varten. Varjoaine parantaa verisuonten sekä kudosten näkyvyyttä. Varjoaine saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen vartalolla ja metallin maun suussa.

Sinulta mitataan verenpaine ja pulssi. Tutkimuksen aikana sydämen rytmiä seurataan EKG:n avulla. Tarvittaessa korkeaa pulssitasoa alennetaan laskimoon annettavalla lääkkeellä. 

Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Juuri ennen kuvausta annetaan sepelvaltimoita laajentavaa nitrosuihketta suun kautta. Lääkkeestä voi joskus aiheutua päänsärkyä. Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys. 

Tutkimuksen jälkeen

Jos olet saanut varjoainetta laskimoon, sinun on tärkeää juoda runsaasti vettä tutkimuspäivänä. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana. Varjoaine ei estä autolla ajoa tai työhön palaamista.

Tutkimustulos

Tutkimustuloksen saat hoitavalta lääkäriltä.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen isotooppilääketieteen yksikössä F-rakennuksessa. Käynti F-rakennukseen Taysin pääaulan tai R-rakennuksen kautta. F-rakennukseen ei ole sisäänkäyntiä suoraan ulkokautta. 

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 3116 5146 tai tekstiviestillä numeroon 045 7395 9018. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.