Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen neurofysiologia
Potilasohje 6280.p

EEG-tutkimus lapselle

Tutkimuksessa mitataan aivojen sähköistä toimintaa.

Valmistautuminen tutkimukseen

Pese lapsen hiukset huolellisesti tutkimusta edeltävänä päivänä. Päähän asetettavat elektrodit mittaavat paremmin puhtaalta ja rasvattomalta iholta.

Älä käytä mitään hiustenmuotoilutuotteita lapsen hiuksissa.

Opeta yli kolmevuotiasta lasta hengittämään syvään kolmen minuutin ajan. Tämä kuuluu tutkimukseen.

Herätä lapsi tutkimusaamuna normaalia aikaisemmin uneliaisuuden edistämiseksi:

  • alle kaksivuotias lapsi: jos tutkimus on aamulla, herätä lapsi kello viisi ja pidä valveilla tutkimukseen asti. Jos tutkimus on iltapäivällä, lapsi voi nukkua normaalit yöunet.
  • 2−7-vuotias: herätä lapsi kello neljä ja pidä valveilla tutkimukseen asti.
  • 8−16-vuotias: herätä lapsi kello kaksi ja pidä valveilla tutkimukseen asti.

Pienille lapsille kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi mehupullo, tutti tai unilelu.

Lapsi voi ottaa säännöllisesti käytettävät lääkkeet normaaliin tapaan, mikäli ei muuta ole sovittu.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa asettamalla pään iholle useita elektrodeja tai elektrodimyssy. Tutkimuksessa olisi tärkeä saada rekisteröityä sekä valvetta että unta.

Elektrodien kiinnitys voi tuntua epämukavalta, mutta tutkimus on kivuton ja täysin turvallinen. Tutkimuksessa käytettävää vesiliukoista suolatahnaa voi jäädä hiuksiin.

Tutkimus kestää noin tunnin.

Yhteystiedot

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 311 65940 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9021. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä neurofysiologialla K-rakennuksen neljännessä kerroksessa. Sisäänkäynti Tays Keskussairaalan pääovista. Kulje pääaulan läpi ja käänny vasemmalle poliklinikkalaboratorioon. Poliklinikkalaboratorion odotustilojen jälkeen käänny vasemmalle. Nouse käytävän päässä olevalla hissillä neljänteen kerrokseen.