Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen neurofysiologia
Potilasohje
Hereilläpysymistesti
Päiväaikaisen hereilläpysymistestin tarkoituksena on arvioida kykyä pysytellä hereillä rauhallisessa ympäristössä.
Hereilläpysymistestin aikana rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmien liikkeitä sekä leuan lihasjänteyttä. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni. Tutkimusta varten mittausanturit kiinnitetään pään alueelle hiusten sekaan sekä ihon pinnalle.
Tutkimus tehdään yleensä kotona nukutun yön jälkeisenä päivänä. Tutkimuksen kannalta on tärkeää, että nukut edellisenä yönä tavanomaisesti – mielellään vähintään kuusi tuntia. Tutkimusta edeltävänä aikana olisi hyvä noudattaa omaa tavanomaista unirytmiä.
Tutkimus koostuu otoksista, joiden aikana sinun tulee olla rauhallisesti paikallaan istuvassa asennossa tutkimusvuoteella hämärässä, rauhallisessa huoneessa ja pysytellä hereillä. Ensimmäinen otos aloitetaan kolmen tunnin sisään heräämisestäsi. Otokset tehdään kahden tunnin välein ja niitä on yhteensä neljä kappaletta.
Otosten väliajoilla on pysyttävä hereillä. Tutkimushuoneessa voit esimerkiksi katsella televisiota tai elokuvia, pelata pelejä tai lueskella lehtiä. Omaa ajanvietettä voit ottaa mukaan, jotta saat päivän kulumaan mukavasti. Huoneessa saa käyttää matkapuhelinta, tablettia tai kannettavaa tietokonetta väliajoilla, mutta otoksen aikana niiden on ehdottomasti oltava suljettuina.
Tutkimuspäivänä sinulle tarjotaan lounas ja tarvittaessa välipalaa. Kahvia, teetä, cola- tai energiajuomia tai muita piristäviä elintarvikkeita ei saa nauttia tutkimuspäivän aikana enempää kuin normaalisti.
Hiusten sekaan kiinnitetyt elektrodit irrotetaan tutkimuksen jälkeen suihkussa pesemällä hiukset lämpimällä vedellä ja hiustenpesuaineella. Unilaboratoriossa on tarjolla pyyhkeitä, pesuaineita ja hiustenkuivaaja.
Tutkimuksen tarkka päättymisajankohta riippuu ensimmäisen otoksen aloitusajankohdasta. Yleensä tutkimus päättyy viimeistään kello 16.00.
Valmistautuminen tutkimukseen
-
Täytä kutsun mukana tullutta unipäiväkirjaa kahden viikon ajan ennen tutkimusta. Mikäli kutsun vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimukseen, täytä unipäiväkirjaa tutkimukseen saapumiseen asti.
-
Vältä ylimääräistä valvomista tutkimusta edeltävänä vuorokautena. Älä nauti piristäviä elintarvikkeita, kuten suklaata, cola- tai energiajuomia, tupakkaa, kahvia tai teetä enempää kuin sinulla yleensä on tapana. Älä nauti alkoholia tai muita päihteitä.
-
Pese hiukset ja kasvot ennen tutkimukseen saapumista. Mittausanturit kiinnittyvät parhaiten puhtaisiin, rasvattomiin hiuksiin ja ihoon. Älä käytä hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita pesun jälkeen. Älä käytä voimakkaita hajusteita. Miehet voivat halutessaan ajaa partansa leukaan kiinnitettäviä antureita varten.
Lääkitys
Noudata omalta lääkäriltä saamiasi lääkeohjeita tutkimukseen liittyen tai normaalia säännöllistä lääkitystä, mikäli erillistä ohjetta lääkityksestä ei ole annettu.
Ota mukaan
- kutsun mukana tulleet kaavakkeet täytettyinä
- tutkimuksen aikana tarvitsemasi säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
- mukava vaatetus
Muuta huomioitavaa
Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli sairastut. Sairaana tutkimusta ei voida luotettavasti suorittaa ja yleensä oireiden loppumisesta olisi hyvä olla kulunut ainakin kaksi viikkoa. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys unilaboratorioon.
Mikäli tarvitset tutkimuksessa ollessasi apuvälineitä tai avustajaa, ota yhteys unilaboratorioon.
Lisätietoja
Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.