Tays Kuvantamiskeskus / Kliininen neurofysiologia
Potilasohje 6286

Ionikanava-ENMG-tutkimus

Ionikanavatutkimus on tavallisen ENMG-tutkimuksen erikoissovellus, jonka tarkoituksena on tutkia lihaksen rasituksen ja/tai kylmentämisen vaikutusta sähköllä mitattavaan vasteeseen.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Ihon tulee olla puhdas, sillä elektrodit toimivat parhaiten puhtaassa, rasvattomassa ihossa. Älä käytä pesun jälkeen mitään ihovoiteita.
  • Raajat on pidettävä mahdollisimman lämpiminä. Pue lämpimät, helposti riisuttavat vaatteet. Jos tarkoituksena on tutkia selkää tai alaraajoja, alimmaiseksi kannattaa pukea lyhyet alushousut, sillä pitkälahkeiset housut on riisuttava.
  • Saat syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa lääkkeet tavalliseen tapaan. Myös kipulääkkeitä voit ottaa tavalliseen tapaan, sillä niiden käyttö ei vaikuta tutkimustuloksiin.
  • Jos käytät verenohennuslääkkeitä tai sinulla on sydämentahdistin, ilmoita siitä tutkimuksen alussa.
  • Mikäli sinulle on tehty ENMG-tutkimus aiemmin jossain muualla, ota tutkimustulokset mukaan käynnille.

Tutkimuksen kulku

Osa lihaksista tutkitaan huoneenlämpöisinä ja osa jäähdytetään kylmägeelipussilla ennen tutkimusta. Lihaksen toimintaa tutkitaan lihakseen pistettävän ohuen neulan avulla. Lihaksia tutkitaan tavallisesti vain muutama. Tutkimus voi hetkellisesti tuntua kivuliaalta, mutta on täysin vaaraton.

Tutkimuksen kesto riippuu siitä, miten paljon lihaksia ja hermoja tutkitaan. Varaa aikaa kaksi tuntia.

Tietoa tutkimustuloksista sekä mahdollisista jatkotoimista saat myöhemmin tutkimuksen pyytäneestä yksiköstä.

Yhteystiedot

Tutkimukseen liittyvät tiedustelut, ajanvarauksen peruutukset ja siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 311 65940 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7395 9021. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisellä neurofysiologialla K-rakennuksen neljännessä kerroksessa. Sisäänkäynti Tays Keskussairaalan pääovista. Kulje pääaulan läpi ja käänny vasemmalle poliklinikkalaboratorioon. Poliklinikkalaboratorion odotustilojen jälkeen käänny vasemmalle. Nouse käytävän päässä olevalla hissillä neljänteen kerrokseen.