Tays Kuvantamiskeskus / kliininen neurofysiologia
Potilasohje

Nukahtamisviivetutkimus

Nukahtamisviivetutkimuksen tarkoituksena on selvittää esimerkiksi päiväaikaisen väsymyksen syitä tai pakonomaista nukahtamistaipumusta. Tutkimus tehdään unilaboratoriossa nukutun laajan unitutkimusyön jälkeisenä päivänä.

Nukahtamisviivetutkimuksen aikana rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmien liikkeitä sekä leuan lihasjänteyttä. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Tutkimus koostuu otoksista, joiden aikana sinun on tarkoitus levätä rauhallisessa, pimennetyssä huoneessa ja yrittää nukahtaa. Otoksia tehdään yhteensä viisi kappaletta kahden tunnin välein ja yksi otos kestää vähintään 20 minuuttia.

Otosten väliajoilla on pysyteltävä hereillä. Tutkimushuoneessa voit esimerkiksi katsella televisiota tai elokuvia, pelata pelejä tai lueskella lehtiä. Omaa ajanvietettä voit ottaa mukaan, jotta saat päivän kulumaan mukavasti. Tutkimushuoneessa saa käyttää matkapuhelinta, tablettia tai kannettavaa tietokonetta väliajoilla, mutta otoksen aikana niiden on ehdottomasti oltava suljettuina.

Tutkimuspäivänä sinulle tarjotaan lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa välipalaa. Kahvia, teetä, cola- tai energiajuomia tai muita piristäviä elintarvikkeita ei saa nauttia tutkimuspäivän aikana, ellei toisin ole ohjeistettu.

Tutkimuksen tarkka päättymisajankohta riippuu ensimmäisen otoksen aloitusajankohdasta. Yleensä tutkimus päättyy viimeistään kello 18.00.

Lääkitys

Noudata omalta lääkäriltä saamiasi lääkeohjeita tutkimukseen liittyen tai normaalia säännöllistä lääkitystä, mikäli erillistä ohjetta lääkityksestä ei ole annettu.

Lisätietoja

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja tutkimuksesta saat unilaboratoriosta, puhelin 03 311 69387 maanantaista torstaihin kello 7.30-20 ja perjantaisin kello 7.30-15.