Tays Kuvantamiskeskus / kliininen neurofysiologia
Potilasohje

Uniapneapotilaan CPAP-hoidon aloitus, yön yli kestävä

Sinulla on todettu ylähengitysteiden unenaikainen ahtautumistaipumus. Hengitysteiden ahtautuminen vaikeuttaa hengittämistä unen aikana ja aiheuttaa toistuvia havahtumisia ja siten unen häiriintymistä. CPAP-hoitolaitteen antaman ylipaineen avulla ylähengitysteiden unenaikainen ahtautuminen voidaan tehokkaasti estää.

CPAP-hoidon periaate ja hoidon aloitus

Hoidon aloitus tapahtuu kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa, jossa sinun on tarkoitus nukkua CPAP-laitteen kanssa yksi yö.

Illalla hoitaja käy kanssasi läpi CPAP-laitehoidon perusasioita ja sovittelee sinulle maskeja. Illan aikana sinulla on aikaa harjoitella laitteen ja maskin käyttöä sekä hengittelyä laitteen kanssa.

Unilaboratoriossa tarjotaan ilta- ja aamupala. Nukuttuasi yön CPAP-laitteen kanssa pääset aamulla kotiutumaan viimeistään kello 10.00.

Ota mukaan

  • tarvitsemasi säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • yöpymisvaatteet ja sisätossut sekä tarvitsemasi muut yöpymistarvikkeet
  • kutsun mukana mahdollisesti tulleet kaavakkeet täytettyinä

Muuta huomioitavaa

Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli sairastut tai varattu aika ei sovi. Erityisesti hengitystieinfektion aikana hoidon aloitusta ei voi tehdä. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys unilaboratorioon.

Mikäli koet tarpeelliseksi, omainen tai muu avustaja on tervetullut mukaan seuraamaan laitteen käytön ohjausta illan ajaksi.

Lisätietoja

Hoidon aloitus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja saat unilaboratoriosta, puhelin 03 311 69387 maanantaista torstaihin kello 7.30-20 ja perjantaisin kello 7.30-15.