Tays Kuvantamiskeskus / kliininen neurofysiologia
Potilasohje

Unitutkimus, kotona tehtävä

Yhden yön pituisen unitutkimuksen tarkoituksena on selvittää unenaikaisia hengityshäiriöitä. Tutkimus tapahtuu sinun nukkuessa kotonasi ja se on kivuton ja täysin turvallinen.

Unitutkimus tehdään kannettavalla kotirekisteröintilaitteella ja mittausantureilla, jotka kiinnitetään ihon pinnalle ja yöpaidan päälle. Tutkimuksen aikana rekisteröidään hengitysvirtausta ja -liikkeitä, kuorsausta, elimistön happipitoisuutta, jalkojen liikkeitä sekä nukkuma-asentoa. Kuorsauksen arviota varten mikrofoni tallentaa äänet.

Noudat tutkimuslaitteiston kliinisen neurofysiologian unilaboratoriosta, jossa laitteisto kiinnitetään jo valmiiksi paikalleen yötä varten. Ota oma yöpaita mukaan, kun haet laitteiston. Tutkimuslaitteen haku kestää puolesta tunnista tuntiin.

Aamulla heräämisen jälkeen voit kotona irrottaa tutkimuslaitteiston itse ja palauttaa sen unilaboratorioon kello 12.00 mennessä.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Täytä kutsun mukana tullutta unipäiväkirjaa kahden viikon ajan ennen tutkimusta. Mikäli kutsun vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimukseen, täytä unipäiväkirjaa tutkimukseen asti.
  • Vältä ylimääräistä valvomista tutkimusta edeltävänä vuorokautena sekä tutkimuksen aikana. Älä nauti piristäviä elintarvikkeita, kuten suklaata, cola- tai energiajuomia, tupakkaa, kahvia tai teetä enempää kuin sinulla yleensä on tapana. Älä nauti alkoholia tai muita päihteitä.
  • Älä käytä voimakkaita hajusteita sairaalassa ollessasi.
  • Poista mahdollinen kynsilakka, rakennekynsi tai vastaava vähintään yhdestä sormesta (mieluiten keskisormesta) siihen kiinnitettävää anturia varten.

Lääkitys

Noudata omalta lääkäriltä saamiasi lääkeohjeita tutkimukseen liittyen tai normaalia säännöllistä lääkitystä, mikäli erillistä ohjetta lääkityksestä ei ole annettu.

Ota mukaan

  • kutsun mukana tulleet kaavakkeet täytettyinä.
  • nukkumiseen soveltuva paita, jonka päälle tutkimuslaitteisto voidaan kiinnittää.

Muuta huomioitavaa

Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli sairastut. Erityisesti hengitystieinfektion aikana tutkimusta ei tehdä, sillä tulos ei ole luotettava. Oireiden loppumisesta olisi hyvä olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Myös muut äkilliset nukkumiseen vaikuttavat sairaudet ovat este tutkimukselle. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys unilaboratorioon. Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli tarvitset tutkimuksessa ollessasi apuvälineitä tai avustajaa.

Lisätietoja

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja tutkimuksesta saat unilaboratoriosta, puhelin 03 311 69387 maanantaista torstaihin kello 7.30-20 ja perjantaisin kello 7.30-15.