Tays Kuvantamiskeskus / kliinisen neurofysiologian unilaboratorio
Potilasohje

Unitutkimus, laaja

Yhden yön pituisen laajan unitutkimuksen tarkoituksena on selvittää unen laatua ja rakennetta sekä mahdollisia unenaikaisia hengityshäiriöitä. Unitutkimus tapahtuu nukkuessasi, se on kivuton ja täysin turvallinen.

Unitutkimuksen aikana rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmien liikkeitä, leuan lihasjänteyttä, hengitysvirtausta ja -liikkeitä, kuorsausta, elimistön happipitoisuutta, sydämen toimintaa, jalkojen liikkeitä sekä nukkuma-asentoa. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Mittausantureita kiinnitetään ihon pinnalle, yöasun päälle sekä pään alueelle hiusten sekaan vesiliukoisella pastalla.

Unilaboratoriossa tarjotaan ilta- ja aamupalaa.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Täytä kutsun mukana tullutta unipäiväkirjaa kahden viikon ajan ennen tutkimusta. Mikäli kutsun vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimukseen, täytä unipäiväkirjaa tutkimukseen asti.
  • Vältä ylimääräistä valvomista tutkimusta edeltävänä vuorokautena sekä tutkimuksen aikana. Älä nauti piristäviä elintarvikkeita, kuten suklaata, cola- tai energiajuomia, tupakkaa, kahvia tai teetä enempää kuin sinulla yleensä on tapana. Älä nauti alkoholia tai muita päihteitä.
  • Pese hiukset ja kasvot, koska mittausanturit kiinnittyvät paremmin puhtaisiin, rasvattomiin hiuksiin ja ihoon. Älä käytä hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita pesun jälkeen. Älä käytä voimakkaita hajusteita sairaalassa ollessasi.
  • Poista mahdollinen kynsilakka, rakennekynsi tai vastaava vähintään yhdestä sormesta (mieluiten keskisormi) siihen kiinnitettävää anturia varten.
  • Miehet voivat halutessaan ajaa partansa leukaan kiinnitettäviä antureita varten

Lääkitys

Noudata omalta lääkäriltä saamiasi lääkeohjeita tutkimukseen liittyen tai normaalia säännöllistä lääkitystä, mikäli erillistä ohjetta lääkityksestä ei ole annettu.

Ota mukaan

  • kutsun mukana tulleet kaavakkeet täytettyinä
  • tutkimuksen aikana tarvitsemasi säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • yöpymisvaatteet ja halutessasi sisätossut sekä tarvitsemasi muut yöpymistarvikkeet
  • uniapnean hoitoon tarkoitettu CPAP-laite tai uniapneakisko, mikäli sellainen on käytössäsi

Muuta huomioitavaa

Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli sairastut. Erityisesti hengitystieinfektion aikana tutkimusta ei tehdä, sillä tulos ei ole luotettava. Oireiden loppumisesta olisi hyvä olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Myös muut äkilliset, nukkumista häiritsevät sairaudet ovat este tutkimukselle. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys unilaboratorioon.

Mikäli tarvitset tutkimuksessa ollessasi apuvälineitä tai avustajaa, ota yhteys unilaboratorioon.

Lisätietoja

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja tutkimuksesta saat unilaboratoriosta, puhelin 03 311 69387 maanantaista torstaihin kello 7.30-20 ja perjantaisin kello 7.30-15.