Tays Kuvantamiskeskus / kliininen neurofysiologia
Potilasohje

Unitutkimus lapselle

Yhden yön pituisen unitutkimuksen tarkoituksena on selvittää unen laatua ja rakennetta sekä mahdollisia unenaikaisia hengityshäiriöitä. Unitutkimus tapahtuu nukkuessasi, se on kivuton ja täysin turvallinen. Oma huoltajasi nukkuu kanssasi unilaboratoriossa.

Unitutkimuksen aikana rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmien liikkeitä, leuan lihasjänteyttä, hengitysvirtausta, ja -liikkeitä, kuorsausta, elimistön happi- ja hiilidioksidipitoisuutta, sydämen toimintaa, jalkojen liikkeitä sekä nukkuma-asentoa. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Mittausantureita kiinnitetään ihon pinnalle, yöasun päälle sekä pään alueelle hiusten sekaan vesiliukoisella tahnalla.

Unilaboratoriossa tarjotaan ilta- ja aamupala sekä lapselle että huoltajalle. Keittiötilassa on käytettävissä jääkaappi ja mikroaaltouuni omia eväitä varten.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Täytä kutsun mukana tullutta unipäiväkirjaa kolmen viikon ajan ennen tutkimusta. Mikäli kutsun vastaanottamisesta on alle kolme viikkoa tutkimukseen, unipäiväkirjaa täytetään tutkimukseen asti.
  • Pese hiukset ja kasvot, koska mittausanturit kiinnittyvät paremmin puhtaisiin, rasvattomiin hiuksiin ja ihoon. Älä käytä hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita pesun jälkeen. Älä käytä voimakkaita hajusteita sairaalassa ollessasi.
  • Tutkimuksen onnistumisen kannalta on välttämätöntä, että lapsen seurana on koko tutkimuksen ajan lapsen huoltaja. Huoltajan tehtävä on huolehtia lapsen päivittäisistä tarpeista yöpyen lapsen kanssa samassa huoneessa ja siten edesauttaa tutkimuksen onnistumisessa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, ota mahdollisimman pian yhteyttä unilaboratorioon.

Lääkitys

Noudata omalta lääkäriltä saamiasi lääkeohjeita tutkimukseen liittyen tai normaalia säännöllistä lääkitystä, mikäli erillistä ohjetta lääkityksestä ei ole annettu.

Ota mukaan

  • kutsun mukana tulleet kaavakkeet täytettyinä.
  • tutkimuksen aikana tarvittavat säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • yöpymisvaatteet ja sisätossut sekä muut tarvittavat yöpymistarvikkeet

Muuta huomioitavaa

Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli sairastut. Erityisesti hengitystieinfektion aikana tutkimusta ei tehdä, sillä tulos ei ole luotettava. Oireiden loppumisesta olisi hyvä olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Myös muut äkilliset, nukkumista häiritsevät sairaudet ovat este tutkimukselle. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys unilaboratorioon.

Mikäli tarvitset tutkimuksessa ollessasi apuvälineitä tai avustajaa, ota yhteys unilaboratorioon.

Lisätietoja

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja tutkimuksesta saat unilaboratoriosta, puhelin 03 311 69387 maanantaista torstaihin kello 7.30-20 ja perjantaisin kello 7.30-15.