Tays Kuvantamiskeskus / kliininen neurofysiologia
Potilasohje

Unitutkimus, suppea

Yhden yön pituisen unitutkimuksen tarkoituksena on selvittää unenaikaisia hengityshäiriöitä. Unitutkimus tapahtuu nukkuessasi, se on kivuton ja täysin turvallinen.

Unitutkimuksen aikana rekisteröidään hengitysvirtausta ja -liikkeitä, kuorsausta, elimistön happipitoisuutta, sydämen toimintaa, jalkojen liikkeitä sekä nukkuma-asentoa. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni. Mittausantureita kiinnitetään ihon pinnalle ja yöasun päälle.

Unilaboratoriossa tarjotaan ilta- ja aamupalaa.

Tutkimusyön jälkeen pääset kotiutumaan noin kello 10.00 mennessä.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Täytä kutsun mukana tullutta unipäiväkirjaa kahden viikon ajan ennen tutkimusta. Mikäli kutsun vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimukseen, täytä unipäiväkirjaa tutkimusyöhön asti.
  • Vältä ylimääräistä valvomista tutkimusta edeltävänä vuorokautena sekä tutkimuksen aikana. Älä nauti piristäviä elintarvikkeita, kuten suklaata, cola- tai energiajuomia, tupakkaa, kahvia tai teetä enempää kuin sinulla yleensä on tapana. Älä nauti alkoholia tai muita päihteitä.
  • Käy suihkussa, koska mittausanturit kiinnittyvät paremmin puhtaaseen, rasvattomaan ihoon. Älä käytä ihovoiteita pesun jälkeen. Älä käytä voimakkaita hajusteita.
  • Poista mahdollinen kynsilakka, rakennekynsi tai vastaava vähintään yhdestä sormesta (mieluiten keskisormesta) siihen kiinnitettävää anturia varten.

Lääkitys

Noudata omalta lääkäriltä saamiasi lääkeohjeita tutkimukseen liittyen tai normaalia säännöllistä lääkitystä, mikäli erillistä ohjetta lääkityksestä ei ole annettu.

Ota mukaan

  • kutsun mukana tulleet kaavakkeet täytettyinä
  • tutkimuksen aikana tarvitsemasi säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • yöpymisvaatteet ja halutessasi sisätossut sekä muut tarvitsemasi yöpymistarvikkeet
  • uniapnean hoitoon tarkoitettu CPAP-laite, uniapneakisko tai asentohoitolaite, mikäli sellainen on käytössäsi

Muuta huomioitavaa

Ota yhteys unilaboratorioon, mikäli sairastut. Erityisesti hengitystieinfektion aikana tutkimusta ei tehdä, sillä tulos ei ole luotettava. Oireiden loppumisesta olisi hyvä olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Myös muut äkilliset, nukkumista häiritsevät sairaudet ovat este tutkimukselle. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys unilaboratorioon.

Mikäli tarvitset tutkimuksessa ollessasi apuvälineitä tai avustajaa, ota yhteys unilaboratorioon.

Lisätietoja

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan kliinisen neurofysiologian unilaboratoriossa Finn Medi 1 -rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisätietoja tutkimuksesta saat unilaboratoriosta, puhelin 03 311 69387 maanantaista torstaihin kello 7.30-20 ja perjantaisin kello 7.30-15.