Tays / kurkku-, nenä- ja korvataudit
Potilasohje 55.00.55

BOTOX-hoito sylkirauhasiin (Xeomin)

Taustaa

Autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto säätelee syljen eritystä. Liiallista syljen eritystä voidaan hoitaa botox-pistoksilla. Botox estää asetyylikoliinin vapautumista hermopäätteessä ja vähentää siten syljen eritystä rauhasessa. Vaikutus on ohimenevä ja pistos voidaan uusia myöhemmin tarvittaessa.

Annos

Lääkäri määrää mihin rauhasiin botoxia pistetään. Aikuisilla käytetään Xeomin -valmistetta ja annos on korvasylkirauhasiin 30 U / puoli ja submandibulaarirauhasiin 20 U / puoli. Kun molemmat puolet hoidetaan, niin maksimi annos hoitokertaa kohti on 100 U. Enimmäisannosta ei saa ylittää.

Annostelu

Botox pistetään yleensä ultraääniohjauksessa sylkirauhaseen. Botox suositellaan pistettäväksi 2–3 kohtaan rauhasen sisällä. Pistosalueet voidaan tarvittaessa puuduttaa EMLA-voiteella 30 minuuttia ennen pistosta.

Haittavaikutukset

Potilaita seurataan poliklinikalla noin puolituntia toimenpiteen jälkeen. Mikäli haittavaikutuksia ei ilmene, potilas voi kotiutua. Haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Mahdollisia haittavaikutuksia ovat pistosalueen hematooma, rauhasen voimakas turvotus tai vakava allerginen reaktio lääkeaineelle. Vakavaan allergiseen reaktioon liittyviä oireita ovat nokkosrokko, kasvojen/nielun turvotus, hengityksen vinkuminen ja/tai hengenahdistus.

Botoxin vaikutus voimistuu 1–3 vuorokauden kuluessa pistoksesta, joten mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattava vielä kotona. Mahdollisia kotona ilmaantuvia haittavaikutuksia voivat olla hengitys-, nielemis-, puhe- tai pureskeluvaikeudet tai leukaluksaatio. Näitä voi ilmaantua, jos lääkettä olisi jostain syystä mennyt rauhasen ulkopuolelle ympäröiviin lihaksiin. Jos edellä mainittuja oireita ilmenee, tulee olla heti yhteydessä lääkäriin.

Hoidon teho

Hoidon jälkeen pistosalueiden hieromista tulee välttää 24 tunnin ajan. Hoidon täysi vaikutus tulee esiin 1–2 viikon kuluessa. Hoidon teho kestää noin 4–6 kuukautta ja hoito voidaan tarvittaessa uusia aikaisintaan 4 kuukauden kuluttua. Hoitaja soittaa hoidon tehosta 1–2 kuukauden kuluttua.

Yhteystiedot

Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, puhelin 03 3116 5997

Päivystysaikaan osasto 6b, puhelin 03 3116 6346