Tays / korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Potilasohje 55.57.10

Kielijänneleikkaus

Toimenpide

Kielijänne voi rakenteellisesti olla niin kireä, että sen katkaiseminen on välttämätön kielen normaalin liikkumisen mahdollistamiseksi. Katkaisun jälkeen syntynyt pieni haava ommellaan joskus sulavilla ompeleilla.

Toimenpiteen jälkeen

Kielijänteen korjaamisen jälkeen suusta saattaa tulla hiukan veristä sylkeä. Kieli voi olla myös kipeä. Kipulääkettä tulee ottaa lääkärin ohjeen mukaan muutaman päivän ajan.

Leikkauspäivänä kylmä juoma ja ruoka, kuten jäätelö ja jogurtti, ovat sopivaa ravintoa. Seuraavana päivänä lapsi voi syödä tavalliseen tapaan lämmintä ruokaa.

Leikkauspäivänä tulee välttää kaikenlaisia ponnisteluja. Muutaman päivän ajan on syytä välttää voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa.

Leikkauksen jälkeen kieli vaatii harjoitusta. Kielen liikuttelu estää kiristävän arven kehittymistä leikkausalueelle. Harjoittelu on syytä aloittaa viimeistään toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Harjoitukset on hyvä tehdä peilin edessä vähintään kahdesti päivässä noin viisi minuuttia kerrallaan. Harjoituksia jatketaan niin kauan, että kielen liikuttelu sujuu vaivattomasti.

  • Kieltä liikutetaan leveänä ulos - sisään ilman huulien apua.
  • Kieltä ”läpytellään” ylähuulta vasten.
  • Kielen kärjellä kosketellaan vuorotellen kumpaakin suupieltä suun ollessa auki.
  • Kielen kärjellä muodostetaan ”rulla” ja ”sikari”.
  • Kielen kärjellä yritetään nuolaista nenää

Yhteydenotto

Tays Valkeakoski: arkisin kello 7–19 päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346