Tays / KNK-kirurgia
Potilasohje 55.00.13

Kitarisaleikkaus

Leikkauksen jälkeen

Kitarisa sijaitsee nenänielussa, joten leikkauksessa syntynyt haavapinta ei näy. Leikkauksen jälkeen voi tuntua säteilykipua korvissa. Lisäksi voi olla nielemiskipua. Yleensä verenvuoto haavapinnasta loppuu välittömästi leikkauksen jälkeen. Mikäli vuotoa on, se saattaa värjätä syljen ja nenästä erittyvän liman punertavaksi. Tämä on täysin normaalia leikkauksen jälkeen.

Jos lapsi on niellyt haavapinnasta vuotanutta verta, se voi ärsyttää vatsaa ja lapsi voi oksentaa. Oksennus on tuolloin tumman ruskehtavaa. Merkkinä runsaasta vuodosta suusta tai nenästä tippuu kirkasta verta. Lisäksi lapsi voi oksentaa useamman kerran ruskehtavaa eritettä. Mikäli vuoto on runsasta, ota yhteys toimenpideyksikköön.

Kaikkea, mikä ärsyttää haavapintaa on vältettävä

Leikkauspäivänä on levättävä. Jäätelö ja kylmä juotava ovat silloin sopivaa ravintoa. Seuraavina päivinä lapsi voi syödä tavalliseen tapaan.

Ensimmäisinä päivinä tulee välttää kaikenlaisia ponnisteluja. Ensimmäisen viikon aikana on syytä välttää voimakasta, hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa.

Kotihoitoa tai sairauslomaa tarvitaan 2–4 päivää, leikkauspäivä mukaan lukien.

Saunomaan voi mennä viikon kuluttua leikkauksesta. Suihkussa tai kylvyssä voi käydä.

Aikuisten kitarisaleikkaus

Aikuisten kitarisaleikkaus on harvinaisempi. Samat ohjeet pätevät kuitenkin myös aikuisille. Joskus sairausloman tarve voi olla pidempi kuin lapsilla.

Yhteydenotto

Tays Valkeakoski: Arkisin kello 7–19 päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346