Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.39

Korvakäytävän muovausleikkaus

Korvakäytävän rustoisen suuaukon ahtaus on joko synnynnäistä tai seurausta aikaisemmasta korvaleikkauksesta. Luinen korvakäytävä voi ahtautua korvakäytävän seinämien liiallisesta kasvusta. Luukyhmyt, (eksostoosit) voivat aiheuttaa toistuvia korvakäytävätulehduksia, kuulon alentumista ja vahan kertymistä korvaan. Leikkauksen tarkoituksena on laajentaa korvakäytävän suuaukkoa tai korvakäytävää oireiden helpottamiseksi.

Leikkaushoito

Korvakäytävän suuaukon muovausleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja päiväkirurgisena. Rusto- ja/tai pehmytkudosta poistetaan kunnes riittävän laaja suuaukko saadaan muodostettua. Korvakäytävän luukyhmyt leikataan nukutuksessa. Ylimääräistä luukudosta porataan pois, kunnes korvakäytävä saadaan riittävän laajaksi ja tärykalvo hyvin näkyviin. Leikkauksen jälkeen korva on tilapäisesti tukkoinen, ja kuulo voi olla alentunut johtuen korvakäytävään asetetuista tamponeista.

Leikkauksen jälkihoito

Hyväkuntoinen potilas kotiutuu leikkauspäivänä. Korvakäytävän tamponit poistetaan noin viikon kuluttua leikkauksesta. Sairausloma on 1–2 viikkoa. Suojaa korvaa leikkauksen jälkeen kosteudelta, kunnes se jälkitarkastuksessa todetaan täysin parantuneeksi. Korvakäytävän muovausleikkaus on turvallinen toimenpide, eikä siihen liity mainittavia jälkitauteja.

Yhteydenotot leikkauksen jälkeen

Arkisin kello 7–19: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346