Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.06

Korvaleikkauksen jälkihoito

Haavatulehduksen välttämiseksi suojaa korva vedeltä viikon ajan. Hiuksia pestessä peitä korva, haava ja ompeleet painamalla esimerkiksi muovimuki tiiviisti kalloa vasten. Pidä korvassa pumpulia parin päivän ajan ja vaihda pumpuli päivittäin. Vähäinen erite korvasta on normaalia ensimmäisen viikon aikana. Leikkauksen jälkeinen särky on yleensä lievää ja hoituu hyvin tavallisilla särkylääkkeillä. Ompeleita ei tarvitse poistaa.

Korvakäytävä on tamponoitu leikkauksen yhteydessä. Tämän vuoksi korva voi tuntua tukkoiselta ja kuulo saattaa olla jopa huonompi kuin ennen leikkausta. Tamponit sulavat itsestään ja korva "avautuu" noin kahden-neljän viikon kuluessa.

Voit ulkoilla normaalisti heti leikkauksen jälkeen, mutta raju fyysinen rasitus, esimerkiksi kuntourheilu, on kielletty kahden viikon ajan. Lentäminen on sallittu viikon kuluttua leikkauksesta.

Jos sinulle on määrätty korvatippoja, aloita niiden käyttö kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tippoja käytetään ohjeen mukaan tippapurkki loppuun asti. Ensimmäinen kontrollikäynti on 1-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kuulontutkimus tehdään useimmiten ensimmäisen tai toisen kontrollikäynnin yhteydessä.

Mikäli leikattu korva alkaa sairausloman aikana kovasti särkeä, haava alkaa punoittaa ja turvottaa tai korvaerite on poikkeuksellisen runsasta ja pahalta haisevaa, on syytä ottaa yhteyttä leikanneeseen lääkäriin tai leikkausyksikköön.

Yhteydenotto

Arkisin kello 7–19: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 3116 7404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 3116 6346