Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.09

Korvatorven pallolaajennus

Korvatorvi tasaa välikorvan painetta, poistaa tulehduseritettä ja estää tulehduksen leviämistä nenänielusta välikorvaan. Toimenpiteessä sinulta on pallolaajennettu ahdasta tai tukkeutunutta korvatorvea.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen nenän limakalvot voivat tuntua kuivilta ja niistäessä voi tulla vähän verta. Voit käyttää nenää kostuttavia suihkeita tai tippoja, kuten Humidose tai keittosuolatipat, joita saa ilman reseptiä apteekista.

Puhallusharjoitukset on hyvä aloittaa kolmen vuorokauden jälkeen toimenpiteestä ja jatkaa niitä ainakin ensimmäisen kuukauden ajan.

Puhallusharjoitus: pidä kiinni nenästä, sulje suu ja puhalla. Toista korvalääkärin ohjeiden mukaan. Vältä liian suurta painetta ja pitkään kestävää puhaltamista.

Kipulääkkeitä voi käyttää tarpeen mukaan 2–3 päivän ajan, tyypillisesti leikkausalueella ei tunnu merkittävää kipua toimenpiteen jälkeen.

Jos olet lentämässä ensimmäisen viikon aikana toimenpiteestä, kerro tästä toimenpidelääkärillesi. Tällöin toimenpiteen yhteydessä on hyvä tehdä tärykalvopisto välikorvan ilmastoitumisen helpottumiseksi. Jos harrastat sukeltamista, sen aloittamisesta kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Sairausloma on yleensä 1–2 vuorokautta, jonka aikana kovaa fyysistä rasitusta ja ponnistelua tulee välttää.

Ota yhteyttä, jos

  • toimenpiteen jälkeen tulee runsasta, jatkuvaa nenäverenvuotoa
  • toimenpidealueella on kovaa särkyä
  • sinulla on kuumetta yli 38 astetta vuorokauden ajan

Yhteystiedot

Arkisin kello 7–19: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346