Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.38

Krooninen välikorvatulehdus

Kroonisessa välikorvatulehduksessa kuulo on alentunut, tärykalvossa on reikä ja korva vuotaa jatkuvasti tai toistuvasti märkää. Krooninen tulehdus syntyy akuutin tulehduksen komplikaationa, kun välikorvaan ja/tai kartiolisäkelokerostoon kehittyy parantumattomia tulehdusmuutoksia.

Leikkaus

Leikkauksen tarkoituksena on poistaa tulehtuneet kudokset ja aikaansaada kuiva ja mahdollisuuksien mukaan myös paremmin kuuleva korva, jossa on ehyt tärykalvo. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja leikkausviilto korvan taakse. Kartiolisäkelokerosto porataan ja puhdistetaan. Myös välikorva avataan ja tulehdusmuutokset saneerataan. Mikäli kuuloluuketju on vaurioitunut, pyritään se rakentamaan ennalleen, tarvittaessa kuuloluuproteesin avulla. Tärykalvoreikä paikataan rusto- tai lihaskalvosiirteellä. Kartiolisäkeontelo täytetään tarvittaessa potilaan omilla kudoksilla, luu- ja lihassiirteillä tai biolasilla.

Leikkauksen jälkihoito

Leikkaus tehdään useimmiten päiväkirurgisena ja kotiin pääsee leikkauspäivänä. Ompeleita ei tarvitse poistaa. Korvaa suojataan leikkauksen jälkeen kosteudelta, kunnes se jälkitarkastuksessa todetaan täysin parantuneeksi. Rajua fyysistä rasitusta pitää välttää 2–3 viikon ajan leikkauksesta. Sairauslomaa kirjoitetaan 1 – 2 viikkoa. Ensimmäinen kontrollikäynti on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen jälkiseuraukset

Kroonisesti tulehtunut korva saadaan leikkauksella parannettua suurimmalla osalla potilaista. Useimmiten kuulo myös paranee, ellei korvassa ole muuta syytä kuulon alenemiseen. Leikkaukseen sisältyy muutaman promillen riski korvan kuuroutumisesta tai vaikeasta kuulonmenetyksestä. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä lieviä tilapäisiä tasapaino- ja/tai makuaistihäiriöitä. Harvinainen komplikaatio (jälkitauti) on ohimenevä kasvohermoheikkous, joka voi syntyä, jos tulehduskudosta joudutaan poistamaan välikorvassa paljaana kulkevan kasvohermon päältä. Pysyvä kasvohermohalvaus on äärimmäisen harvinainen.

Yhteydenotto leikkauksen jälkeen

Arkisin kello 7–20: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346