Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.42

Kuuloluiden korjaus (tympanoplastia)

Korvatulehduksen tai -vamman jälkeen välikorvaan syntyy joskus kuuloa alentavia vaurioita. Tällaisia ovat kuuloluuketjukatkokset sekä tulehduksen jälkeiset kiinnikkeet ja kalkkeumat. Vaurioituneessa korvassa on usein myös reikä tärykalvossa.

Leikkaus

Leikkaus tehdään aikuisille yleensä päiväkirurgisena ja paikallispuudutuksessa joko korvakäytävän kautta tai korvan takaa tehdystä viillosta. Vaurion luonne selviää lopullisesti vasta kun täryontelo avataan ja kuuloluuketju paljastetaan. Kuuloluuketju pyritään korjaamaan ennalleen proteeseja tai potilaan omia kuuloluita käyttäen. Tärykalvoreikä paikataan tarvittaessa ihoviillosta otetulla lihas- tai rustokalvosiirteellä tai rustolla.

Leikkauksen jälkeen korva on tilapäisesti tukkoinen ja kuulo voi olla alentunut johtuen korvakäytävään asetetuista tamponeista. Kuuloluiden korjausleikkaus on erittäin turvallinen toimenpide. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä lieviä tilapäisiä makuaistin häiriöitä.

Leikkauksen jälkihoito

Hyväkuntoinen potilas kotiutuu leikkauspäivänä. Ompeleita ei tarvitse poistaa. Korvaa suojataan leikkauksen jälkeen kosteudelta, kunnes se jälkitarkastuksessa todetaan täysin parantuneeksi. Rajua fyysistä rasitusta pitää välttää 2 – 3 viikon ajan leikkauksesta. Sairauslomaa kirjoitetaan 1 – 2 viikkoa. Ensimmäinen kontrollikäynti on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Ensimmäinen kuulontutkimus tehdään toimenpiteestä riippuen 1 – 3 kuukauden kuluessa.

Yhteydenotto leikkauksen jälkeen

Arkisin kello 7–19: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346