Tays / korva- ja suusairaudet
Potilasohje VALS.55.38

Kyynelteiden tähystysleikkaus

Miksi leikataan?

Leikkauksessa kyynelpussissa tai kyynelpussin jälkeisissä kanavissa olevat tukokset hoidetaan dakryokystorinostomia-nimisellä toimenpiteellä (DCR), jossa ahdas kohta ohitetaan tekemällä kyynelpussin ja nenäontelon välille avanne eli rinostooma. Tähystysleikkauksessa kyynelpussin ja nenän välinen avanne tehdään nenänsisäisesti ilman ulkoista ihoviiltoa. Poikkeustapauksissa toimenpiteen yhteydessä voidaan kyynelteihin asettaa silikoninen putki, joka poistetaan jälkikontrollin yhteydessä.

Leikkauksen valmistelu

Toimenpide tehdään pääasiallisesti yleisanestesiassa tähystysmenetelmällä. Leikkaus kestää noin yhden tunnin.

Tarkkailu sairaalassa

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen pääset päiki-kriteerien täyttyessä kotiin tai siirryt jatkohoitoon vuodeosastolle tai potilashotelliin. Viileää ravintoa voi ottaa jo 1–2 tunnin kuluttua leikkauksesta, mutta leikkauspäivänä tulee välttää kuumaa suuhunpantavaa.

Miltä leikkauksen jälkeen tuntuu ja miten helpottaa oloa

Välittömästi toimenpiteen jälkeen on tavallista, että nenä tihkuttaa verta muutaman päivän ajan. Vuoto on liiallista, jos nenä vuotaa runsaasti yli 30 minuuttia. Leikkauksen jälkeen nenän limakalvo aluksi turpoaa ja verestää, myöhemmin nenään voi kertyä verihyytymiä ja karstoja. Tukkoisuutta ja karstoittumista voi lievittää nenää kostuttavalla suihkeella tai tipoilla (Humidose®, Keittosuola- tai A-vita nenätipat®), joita saa ilman reseptiä apteekista. Nenää voi avata myös supistavilla nenätipoilla tai suihkeilla (esimerkiksi Otrivin® tai Nasolin®). Karstoja voi tarvittaessa huuhdella fysiologisella keittosuolaliuoksella (ruokalusikallinen merisuolaa litraan vettä). Aikaisemmin käytössä ollutta paikallista nenäkortisonisuihketta (esimerkiksi Nasonex®, Flixonase® tai Avamys®) voi käyttää välittömästi leikkauksen jälkeen, ellei toisin määrätä. Toimenpiteen tehnyt lääkäri voi määrät myös paikallisia antibiootti silmätippoja jälkihoidoksi.

Hoito leikkauksen jälkeen

Nenää ei saisi niistää vuorokauden sisällä leikkauksesta, tarvittaessa voi niiskuttaa sisäänpäin nenän selvittämiseksi.

Sairausloman kesto on seitsemän päivää. Aivastelua, ponnistelua ja saunomista on vältettävä ainakin sairausloman ajan.

Noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta tehdään korvatautien poliklinikalla jälkitarkastus. Sen yhteydessä nenä tähystetään paikallispuudutuksessa ja leikkausalue puhdistetaan tarvittaessa.

Leikkauksen riskit

Leikkauksessa joudutaan työskentelemään lähellä alueita, joihin liittyen esimerkiksi seuraavien komplikaatioiden mahdollisuus on olemassa:

  • verisuonet: runsas verenvuoto
  • limakalvot: arpikiinnikkeiden muodostuminen
  • tulehdukset: poskiontelotulehdus
  • kyyneltiet: kyynelvuodon jatkuminen on mahdollista 1-5 % leikatuista

Vakavat komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Leikkaus pyritään suorittamaan siten, että mahdollisuus näihin riskeihin minimoidaan. Esimerkiksi, jos leikkauksen aikana verenvuoto on runsasta, on parempi keskeyttää leikkaus kuin jatkaa sitä näkemättä leikattavaa kohdetta kunnolla.

Milloin ottaa yhteyttä lääkäriin?

Jos leikkauksen jälkeen ilmenee kovaa särkyä, runsasta verenvuotoa, korkeaa kuumetta yli 38°C tai muuta huolestuttavaa, ota yhteyttä sairaalaan erillisen ohjeen mukaisesti.

Lievää arkuutta, tukkoisuutta ja karstoittumista saattaa esiintyä useita viikkoja leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat edellä mainitut kostutussuihkeet ja -tipat.

Vointi paranemisen jälkeen

Leikkaus ei estä täydellisesti kyynelvuodon esiintymistä tai sidekalvon tulehduksia. Näiden esiintymisen ja voimakkuuden pitäisi kuitenkin olla vähäisempää kuin ennen leikkausta, ja niiden pitäisi myös olla lyhytkestoisempia ja helppohoitoisempia.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle, kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324
  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 7–19, puhelin 03 311 67404

Muina aikoina: Ota yhteyttä Päivystysapuun, puhelin 116 117.