Tays / kurkku-, nenä- ja korvataudit
Potilasohje 55.00.54

LATERA® Implantin asettaminen

Miksi leikataan?

Leikkauksessa vahvistetaan heikkoja sekä alempia että ylempiä sierainrustoja ja pyritään näin parantamaan näistä rustoista aiheutuvaa nenäntukkoisuutta. Vahvistaminen tapahtuu nenän kudoksiin asetettavalla itsestään sulavalla LATERA® implantilla. Implantin sulamisaika kudoksissa on 18-24 kuukautta.

Leikkauksen valmistelu

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa. Leikkaus kestää 30-60 minuuttia.

Tarkkailu sairaalassa

Toimenpide voidaan tehdä joko päiväkirurgisesti tai vuodeosaston kautta yhden yön yli sairaalassa viettäen. Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia toipumossa tai heräämössä, jonka jälkeen pääset joko päiväkirurgisena potilaana kotiin tai siirryt vuodeosastolle jatkohoitoon. Viileää ravintoa voi ottaa jo 1-2 tunnin kuluttua leikkauksesta, mutta leikkauspäivänä tulee välttää kuumaa suuhunpantavaa.

Miltä leikkauksen jälkeen tuntuu ja miten helpottaa oloa

Välittömästi toimenpiteen jälkeen on tavallista, että nenä saattaa olla hieman arka ja tuntua kovemmalta kuin aikaisemmin. Nenähengitys on usein heti helpompaa toimenpiteen jälkeen.

Hoito leikkauksen jälkeen

Ensimmäisten kahden viikon ajan vältä niistämistä, nenän tarpeetonta liikuttelua sekä nenän kaivamista. Voimakasta liikuntaa ja ponnistelua on vältettävä myös kahden viikon ajan toimenpiteestä. 

Sairausloman kesto on muutamasta vuorokaudesta yhteen viikkoon riippuen työtehtävistä. Aivastaminen suu auki on suositeltavaa ainakin sairausloman ajan.

Noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta tehdään korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla jälkitarkastus. Sen yhteydessä nenä tähystetään ja puhdistetaan tarvittaessa.

Leikkauksen riskit

LATERA® implantin asentamiseen liittyy toisinaan riskejä. Seuraavat leikkausriskit ovat mahdollisia toimenpiteen yhteydessä:

  • Leikkauksen jälkeinen infektio
  • Leikkauksen jälkeinen kipu ja toimenpidealueen ihon ärtyminen
  • Implantin tunteminen kudoksissa sekä silmälasityynyjen alueella
  • Implanttiin liittyvä vierasesine reaktio sekä implantin ulostuleminen kudoksista

Milloin ottaa yhteyttä lääkäriin?

Jos leikkauksen jälkeen ilmenee kovaa särkyä, runsasta verenvuotoa, korkeaa kuumetta yli 38 °C tai muuta huolestuttavaa, ota yhteyttä sairaalaan erillisen ohjeen mukaisesti. Lievää arkuutta saattaa esiintyä useita vuorokausia leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet.

Vointi paranemisen jälkeen

Leikkaus ei paranna kaikkien leikattujen nenäntukkoisuutta, mutta useimmat kokevat nenähengityksen helpommaksi toimenpiteen jälkeen. Nenäntukkoisuus oire voi myös palautua takaisin implantin sulamisen aikana tai sen jälkeen.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala:

Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, puhelin 03 3116 5997.

Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle, kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

Päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 3116 7404 arkisin kello 7-19

Muuna aikana: Tays Keskussairaalan vuodeosasto 6B, puhelin 03 3116 6346