Tays / korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Potilasohje 55.00.31

Nenäaltistus

Sinulle on varattu aika nenäaltistustestiin Tays Keskussairaalan allergiakeskukseen. Testi kestää 3 – 4 tuntia. Ennen testiä on lääkärintarkastus. Testin aikana joko suihkutetaan tai asetetaan vanun avulla testiaine nenäonteloihin. Testiaine sisältää laimennettuja allergiaa aiheuttavia aineosia, tämän jälkeen mitataan noin 15 minuutin välein nenäeritteen määrää, nenäonteloiden tilavuutta sekä nenän avoimuutta. Mikäli sinulle on määrätty astmalääkkeitä, on ne syytä ottaa mukaan testiin.

Testin onnistumisen kannalta on tärkeää ottaa huomioon seuraavat asiat:

  1. Tutkimukseen saapuessa ei saa olla mainittavasti nuhaoireita.
  2. Altistumista epäillylle nuhan aiheuttajalle on vältettävä seitsemän vuorokauden ajan ennen tutkimusta.
  3. Mikäli altistuminen on työperäistä, on työpaikalta oltava pois yhden viikon ajan ennen tutkimusta. Sairauslomatodistus ajasta kirjoitetaan tutkimuksen jälkeen tutkittavalle henkilölle.
  4. Allergialääkkeitä (nenäsumutteita ja tabletteja) ei saa käyttää tutkimusta edeltävän viikon aikana, katso listatut lääkkeet. Hismanal® -tabletteja ei saa käyttää tutkimusta edeltävien kahdeksan viikon aikana.
  5. Mikäli käytät astmalääkkeitä, niin testiä edeltävän viikon aikana ottaessasi lääkkeitä ei ole sallittua suorittaa ulospuhallusta nenän kautta.

Mikäli kyseinen aika ei sovi tai sinulla on muuta kysyttävää altistustestistä, ota yhteyttä allergiakeskuksen sairaanhoitajiin.

Mikäli käytät jotain seuraavista lääkevalmisteista, on lääkkeiden käyttäminen keskeytettävä seitsemän vuorokautta ennen nenäaltistustestiä. Nuhalääkkeiden käyttäminen keskeytetään kaksi vuorokautta ennen nenäaltistustestiä.

Antihistamiinit: Aerius, Alzyr, Atarax, Benadryl, Cetirizin, Cidron, Cirrus, Clarinase, Clarityn, Duact, Gardex, Geklimon, Heinix, Histec, Kestine, Loratadin, Mizollen, Rinomar, Semprex, Siterin, Telfast, Tuulix, Xyzal, Zyrtec.

Paikalliset antihistamiinit: Glinor, Lastin, Livostin, Lomudal, Tilarin

Nenäkortikoidisuihkeet: Beclonasal, Beconase, Budenosonid, Flixonase, Nasacort, Nasonex, Rhinocort

Nuhalääkkeet: Dristan, Nasolin, Naso-Ratiopharm, Otrivin, Vicks

Muut: Anervan, Avil retard, Benylan mixt., Bifyllin comp., Codesan comp., Deporino, Dimetane exp., Dimetapp, Diligan, Emfysen mixt., Fensitil, Glanil, Irripect mixt., Marax, Phenergan, Phensedyl mixt., Polaramin prol., Postafen, Vertipam