Tays / korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Potilasohje 55.00.30

Nenähuuhtelu keittosuolalla

Nenähuuhtelu soveltuu erilaisten nenä- ja nieluvaivojen hoitoon sekä nenäleikkausten jälkihoidoksi. Huuhteluun käytetään ruumiinlämpöistä fysiologista (0,9 %) keittosuolaliuosta, koska se tuntuu nenässä miellyttävältä eikä vaurioita limakalvoja.

Leikkauksen jälkihoidossa käytetään apteekeissa puolen litran ja yhden litran pulloissa myytävää 0,9 % keittosuolaliuosta ruumiinlämpöiseksi (37 ºC) lämmitettynä. Muulloin huuhteluun voi käyttää puhdasta haaleaa vesijohtovettä, johon on liuotettu 9 g (noin kaksi teelusikallista) merisuolaa litraan vettä.

Mahdollisia huuhtelutapoja on useita:

  • Suolaliuosta voi ryystää nenään etukumarassa asennossa sopivan kokoisesta astiasta, esimerkiksi ruokalusikasta tai kämmenistä, ja sylkeä sen sitten alla olevaan pesualtaaseen tai vatiin.
  • Suolaliuosta voi suihkuttaa nenään nenäsuihkepullosta.
  • Apteekeissa ja terveysalan liikkeissä myydään erilaisia nenähuuhtelukannuja ja laitteita, joiden mukana on käyttöohjeet.

Pitkäaikaisessa käytössä käytettävät välineet on syytä puhdistaa keittämällä tai mikroaaltouunissa lämmittämällä veden kera säännöllisin väliajoin.