Tays / korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Potilasohje 55.00.34

Nenän sivuonteloiden pallolaajennus

Pallolaajentimella voidaan tarvittaessa avata ahtaat ja tukkeutuneet poski-, otsa- tai kitaonteloiden ulosvirtauskanavat ja näin parantaa nenän sivuonteloiden ilmastoitumista. Nenän sivuontelotulehduksen hoito pallolaajennusmenetelmällä on turvallinen, hellävarainen ja tehokas hoitomuoto. Koska pehmytkudosta tai luuta ei poisteta, liittyy toimenpiteeseen yleensä selvästi vähemmän verenvuotoa ja kipuja. Leikkauksesta toipuminen on nopea ja sairausloma on yleensä noin kolme päivää. Sen ajan kova fyysinen rasitus ja ponnistelu ovat kiellettyjä, samoin saunomista ja kuumia suihkuja täytyy välttää.

Toimenpiteen valmistelu

Pallolaajennus tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Nenä puudutetaan puudutusaineella kostutetuilla pumpuleilla ja puudutusainepistoksella. Laajennettavaan ontelokanavaan viedään nenän kautta tähystyskontrollissa pallokatetri, joka laajennetaan 2–3 kertaa kanavan seudussa. Toimenpide kestää noin 20–40 minuuttia.

Tarkkailu sairaalassa

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen pääset päiki-kriteerien täyttyessä kotiin tai siirryt jatkohoitoon vuodeosastolle tai potilashotelliin.

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkihoitona käytetään päivittäistä nenän huuhtelua keittosuolaliuoksella. Nenän tukkoisuutta voi myös lievittää kostuttavilla tipoilla tai suihkeilla (esim. Humidose®). Usein lääkäri määrää myös hoitavan paikallisen nenäsumutteen jälkihoidoksi (esim. Beclonasal Aqua Forte®, Nasonex® tai Avamys®). Sairauslomaa toimenpiteestä määrätään usein 3–7 vuorokautta.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus tehdään korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla noin neljän viikon kuluttua toimenpiteestä. Tällöin nenä myös tähystetään paikallispuudutuksessa.

Milloin yhteys lääkäriin

Lievää arkuutta, tukkoisuutta ja nenän karstoittumista saattaa esiintyä leikkauksen jälkeen. Jos sinulla ilmenee kovaa särkyä, runsasta verenvuotoa, korkeaa kuumetta tai muuta huolestuttavaa, voit soittaa.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 7–19, puhelin 03 311 67404
  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324

Muuna aikana: Tays Keskussairaalan vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346