Tays / korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Potilasohje 55.00.33

Nenän sivuonteloiden tähystysleikkaus (ESS)

Miksi leikataan?

Leikkauksessa väljennetään tukkoisia nenästä sivuonteloihin johtavia ulosvirtauskanavia ja tarvittaessa poistetaan sairasta limakalvoa tai polyyppeja nenän sivuonteloista.

Leikkauksen valmistelu

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa tähystysmenetelmällä. Leikkaus kestää tunnista kolmeen tuntiin riippuen leikkauksen laajuudesta.

Tarkkailu sairaalassa

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen pääset päiki-kriteerien täyttyessä kotiin tai siirryt jatkohoitoon vuodeosastolle tai potilashotelliin. Viileää ravintoa voi ottaa jo 1–2 tunnin kuluttua leikkauksesta, mutta leikkauspäivänä tulee välttää kuumaa suuhunpantavaa.

Miltä leikkauksen jälkeen tuntuu ja miten helpottaa oloa

Välittömästi toimenpiteen jälkeen on tavallista, että nenä tihkuttaa verta muutaman päivän ajan. Vuoto on liiallista, jos nenä vuotaa runsaasti yli 30 minuuttia. Leikkauksen jälkeen nenän limakalvo aluksi turpoaa ja verestää, myöhemmin nenään voi kertyä verihyytymiä ja karstoja. Tukkoisuutta ja karstoittumista voi lievittää nenää kostuttavalla suihkeella tai tipoilla (Humidose®, Keittosuola- tai A-vita nenätipat®), joita saa ilman reseptiä apteekista. Nenää voi avata myös supistavilla nenätipoilla tai suihkeilla (esim. Otrivin® tai Nasolin®). Karstoja voi tarvittaessa huuhdella fysiologisella keittosuolaliuoksella (ruokalusikallinen merisuolaa litraan vettä). Aikaisemmin käytössä ollutta paikallista nenäkortisonisuihketta (esim. Nasonex®, Flixonase® tai Avamys®) voi käyttää välittömästi leikkauksen jälkeen, ellei toisin määrätä.

Hoito leikkauksen jälkeen

Nenää ei saisi niistää vuorokauden sisällä leikkauksesta, tarvittaessa voi niiskuttaa sisäänpäin nenän selvittämiseksi.

Sairausloman kesto on 7–14 päivää. Aivastelua, ponnistelua ja saunomista on vältettävä ainakin sairausloman ajan.

Noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta tehdään korvatautien poliklinikalla jälkitarkastus. Sen yhteydessä nenä tähystetään paikallispuudutuksessa ja leikkausalue puhdistetaan tarvittaessa.

Leikkauksen riskit

Leikkauksessa joudutaan työskentelemään lähellä alueita, joihin liittyen esimerkiksi seuraavien vakavien komplikaatioiden mahdollisuus on olemassa:

VERISUONET – runsas verenvuoto

KYYNELTIET – silmän vetistys ja rähmiminen (kyyneltievaurio)

SILMÄ – kahtena näkeminen (silmän lihasvamma), heikentynyt näkö tai silmän sokeutuminen (silmähermovaurio)

AIVOT – kovan aivokalvon rikkoutuminen ja selkäydinnestevuoto nenästä. Aivokalvontulehdus.

HAJUAISTI – leikkauksen yhteydessä hajuhermon alue saattaa vaurioitua ja hajuaisti pysyvästi heikentyä tai hävitä.

Vakavat komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Leikkaus pyritäänkin suorittamaan siten, että mahdollisuus näihin riskeihin minimoidaan. Esimerkiksi, jos leikkauksen aikana verenvuoto on runsasta, on parempi keskeyttää leikkaus kuin jatkaa sitä näkemättä leikattavaa kohdetta kunnolla.

Milloin ottaa yhteyttä lääkäriin?

Jos leikkauksen jälkeen ilmenee kovaa särkyä, runsasta verenvuotoa, korkeaa kuumetta yli 38 °C tai muuta huolestuttavaa, ota yhteyttä sairaalaan erillisen ohjeen mukaisesti. Lievää arkuutta, tukkoisuutta ja karstoittumista saattaa esiintyä useita viikkoja leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat edellä mainitut kostutussuihkeet ja -tipat.

Vointi paranemisen jälkeen

Leikkaus ei estä kaikkia tulevia ylähengitystietulehduksia tai poista allergiataipumusta. "Flunssaa" nenä- ja poskiontelovaivoineen, jopa hoitoa vaativia poskiontelotulehduksia voi jatkossakin esiintyä. Näiden esiintymisen ja voimakkuuden pitäisi kuitenkin olla vähäisempää kuin ennen leikkausta, ja niiden pitäisi myös olla lyhytkestoisempia ja helppohoitoisempia. Märkäiset poskiontelotulehdukset tulee edelleen hoitaa sekä antibiooteilla että poskiontelopunktioilla tai -huuhteluilla.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle, kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324
  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 7–19, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaalan vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346