Tays / KNK-taudit
Potilasohje 55.00.32

Nenän väliseinän korjausleikkaus (septoplastia)

Miksi leikataan?

Leikkauksessa korjataan nenän vino väliseinä, joka aiheuttaa usein nenän tukkoisuuden tunteen.

Leikkauksen riskit

Nenän väliseinän korjaukseen liittyy toisinaan harvinaisia riskejä. Seuraavat leikkausriskit ovat mahdollisia septoplastian yhteydessä:

  • Nenäverenvuoto. Verta ohentavien luontaistuotteiden kuten omega 3- ja vitamiini E-valmisteiden käyttö olisi hyvä lopettaa vähintään viikko ennen leikkausta.
  • Leikkauksen jälkeinen infektio ylähengitysteissä
  • Nenän tukkoisuuden jatkuminen leikkauksesta huolimatta. Noin 90 % leikatuista kokee saavansa hyödyn leikkauksesta.
  • Etu-ylähampaiden sekä nenän alueen tunnottomuutta
  • Nenän väliseinän reikä
  • Selkäydinnesteen vuoto
  • Hajuaistin heikkeneminen

Leikkauksen riskejä voi vähentää lopettamalla tupakoinnin vähintään neljä viikkoa ennen leikkausta. Mikäli tarvitset apua tähän, ota yhteys sinua hoitaneeseen lääkäriin.

Tarkkailu sairaalassa ja kotiuttaminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen pääset päiki-kriteerien täyttyessä kotiin tai siirryt jatkohoitoon vuodeosastolle tai potilashotelliin. Viileää ravintoa voi ottaa jo 1–2 tunnin kuluttua leikkauksesta, mutta leikkauspäivänä tulee välttää kuumaa suuhunpantavaa.

Miltä leikkauksen jälkeen tuntuu

Yleensä leikkauksessa asetetaan sieraimiin taipuisat silikoniset tukilevyt ja joskus harvoin nenäkäytävät täytetään levyjä tukevilla tamponeilla. Nenä on aluksi tukkoinen tamponien, tukilevyjen ja limakalvoturvotuksen takia. Levyjen poiston jälkeen tukkoisuus yleensä melko nopeasti helpottuu.

Leikkauksen jälkeen saattaa tihkua hiukan verta nenästä tai nielun kautta. Lisäksi lievää kipua voi esiintyä. Kivun ehkäisemiseksi kannattaa ottaa särkylääkettä säännöllisesti parina leikkauksen jälkeisenä päivänä. Tukkoisuutta voi tarvittaessa lievittää nenää kostuttavalla suihkeella tai tipoilla (Humidose suihke, keittosuolatipat tai A-vitatipat), joita saa ilman reseptiä apteekista.

Hoito leikkauksen jälkeen

Sairausloman kesto on 7–14 päivää. Voimakasta niistämistä, aivastelua, ponnistelua ja saunomista on vältettävä ainakin sairausloman ajan. Tukilevyt poistetaan noin viikon kuluttua leikkauksesta korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla, jonne annetaan aika osastolta lähtiessä. Tukilevyjen poiston jälkeen nenää ei saa kaivaa, vaan mahdolliset karstat tulee irrottaa esimerkiksi huuhtelemalla. Ensimmäisen kuukauden ajan on vältettävä iskuja nenän seutuun.

Milloin tulee ottaa yhteyttä lääkäriin?

Mikäli sairastut ennen toimenpidettä yskään, nuhaan, kurkkukipuun tai kuumeeseen, toimenpideaikasi siirtyy. Ota meihin yhteyttä uuden ajan järjestämistä varten.

Jos leikkauksen jälkeen ilmenee kovaa särkyä, runsasta verenvuotoa, korkeaa kuumetta, nenän kuumotusta tai turvotusta tai muuta huolestuttavaa, ota yhteyttä sairaalaan. Lievää arkuutta, tukkoisuutta ja karstoittumista saattaa esiintyä useita viikkoja leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat edellä mainitut kostutussuihkeet ja -tipat.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324
  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 7–20, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaalan vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346