Tays / korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Potilasohje 55.00.04

Nielurisaleikkaus (tonsillektomia)

Nielurisaleikkaus tehdään nukutuksessa yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä. Toistuvat tulehdukset ja nielurisojen liikakasvu ovat yleisimmät aiheet nielurisaleikkaukselle.

Leikkaus

Leikkauksessa nielurisat poistetaan siten, että haavan pintaa ei ommella, vaan se jätetään avoimeksi paranemaan. Tästä johtuen haavan pinnalle muodostuu leikkauksen jälkeen vaalea kate, joka poistuu itsestään kahden viikon kuluessa. Katteen poistumiseen liittyy tyypillisesti lievää verenvuotoa, jolloin sylki saattaa värjäytyä punaiseksi. Mikäli vuoto on runsasta tai kestää yli 30 minuuttia, on syytä ottaa yhteyttä toimenpiteen suorittaneeseen yksikköön. Samoin mikäli lapselle nousee korkea kuume (yli 38,5 °C). Lievä lämpöreaktio on normaalia.

Leikkauksen jälkeen

Nielurisaleikkauksen jälkeen kurkku on useimmiten kipeä parin viikon ajan. Kipu voi säteillä myös korviin. Kivun hoidossa paranemisen kannalta on tärkeää nauttia särkylääkettä mahdollisimman säännöllisesti. Kipulääke tehoaa paremmin, kun se otetaan jo ennakolta ennen kovan kivun vaihetta. Lapselle kannattaa antaa särkylääkettä ainakin viikon ajan toimenpiteen jälkeen lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Kipua helpottaa kylmät syömiset, esimerkiksi jäätelö ja jääpalojen imeskely.

Pahoinvointia ja oksentelua voi ilmaantua nielurisaleikkauksen jälkeen. Sitä voivat aiheuttaa toimenpiteen aikana mahaan joutunut veri tai käytetyt nukutusaineet.

Ruokailu ja liikunta

Ruokailu tekee aluksi kipeää, mutta tästä huolimatta pitäisi pyrkiä mahdollisimman normaaliin syömiseen, sillä näin nielemiskipu helpottuu parhaiten. Karheita ja kuumia ruokia on vältettävä muutama päivä leikkauksen jälkeen.

Aikuisilla sairausloma leikkauksen jälkeen on kaksi viikkoa. Tänä aikana ei saisi harrastaa urheilua tai muuta ponnistelua vaativaa toimintaa. Myös saunomista tulisi välttää. Kevyestä ulkoilusta ei ole paranemiselle haittaa. Leikkauksen jälkeen suositamme, että lapsi on poissa koulusta tai tarhasta viikon ajan ja koululiikunnasta kaksi viikkoa. Lapsi voi toipumisaikana leikkiä rauhallisia leikkejä, mutta voimakasta fyysistä rasitusta tulee välttää.

Yhteydenotto

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle, kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324
  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 7–19, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaalan vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346