Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.07

Putkitettu korva

Ilmastointiputken asennus tärykalvoon (tympanostomia) tehdään toistuvien välikorvatulehdusten tai liimakorvataudin vuoksi.

Putken suojaaminen

Suihkussa tai saunassa ei tarvita korvien vesisuojausta. Uidessa tai kylvyssä on suositeltavaa suojata korvat esimerkiksi rasvapumpulilla, korvakitillä tai uimarin pannalla.

Putken irtoaminen

Ilmastointiputki pysyy tärykalvossa yleensä noin 6 – 12 kuukauden ajan. Se saattaa irrota tärykalvosta itsestään ja poistua korvakäytävästä huomaamatta. Jälkitarkastuksessa arvioidaan uuden putkituksen tarve.

Vuoto korvasta

Putken asettamisen jälkeen korvasta saattaa tulla eritettä. Mikäli vuoto jatkuu yli kaksi vuorokautta tai muuttuu pahanhajuiseksi tai jos korva kipeytyy, ota yhteys hoitavaan lääkäriin. Mikäli vuoto korvasta alkaa viikkojen jälkeen toimenpiteestä, niin kyseessä on todennäköisimmin akuutti välikorvatulehdus. Ota tällöin yhteys omaan terveyskeskukseen.

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on ensimmäisen kerran 2–3 kuukauden kuluttua omassa terveyskeskuksessa (potilas varaa ajan). Korva on syytä tarkastaa 4–5 kuukauden välein, kunnes putki on poistunut ja tärykalvo on todettu terveeksi.

Yhteydenotto

Tays Valkeakoski: arkisin kello 7–19 päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaalan vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346