Tays / KNK-taudit
Potilasohje 55.00.51

Ulkonenän korjaus (septorinoplastia tai rinoplastia)

Miksi leikataan?

Julkisen terveydenhuollon piirissä hoidetaan vammojen jälkitiloihin liittyvät merkittävät ulkonenän virheasennot ja ahtautunut ilmatie. Myös muista syistä johtuvat ulkonenän merkittävästi rumentavat virheasennot pyritään korjaamaan harkinnan mukaan.

Leikkauksen riskit

Harvinaisia leikkauksen riskejä ovat infektiot, märkäkertymät, verenpurkaumat, iho-ongelmat, reikä nenän väliseinässä, ylähuulen tai nenänkärjen tunnottomuus, selkäydinnesteen vuoto, hajuaistin heikkeneminen, erilaiset leikkausalueen kiinnikkeet, arvet sekä ulkoisen nenän epätasaisuudet ja asymmetriat.

Tarkkailu sairaalassa ja kotiuttaminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen pääset päiki-kriteerien täyttyessä kotiin tai siirryt jatkohoitoon vuodeosastolle tai potilashotelliin. Viileää ravintoa voi ottaa jo 1–2 tunnin kuluttua leikkauksesta, mutta leikkauspäivänä tulee välttää kuumaa suuhunpantavaa.

Miltä leikkauksen jälkeen tuntuu

Isoimmissa leikkauksissa asetetaan sieraimiin taipuisat, silikoniset tukilevyt tai väliseinä tuetaan itsestään sulavilla stapler-niiteillä. Nenä on aluksi tukkoinen tukilevyjen ja limakalvoturvotuksen takia. Levyjen poiston jälkeen tukkoisuus yleensä melko nopeasti helpottuu, mutta sitä voi esiintyä viikkojen ajan leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen saattaa tihkua hiukan verta nenästä tai valua nielun kautta. Lisäksi kipua voi esiintyä ensimmäisten vuorokausien ajan. Kivun ehkäisemiseksi kannattaa ottaa särkylääkettä säännöllisesti 72 tunnin ajan leikkauksen jälkeen. Tukkoisuutta voi tarvittaessa lievittää nenää kostuttavalla suihkeella tai tipoilla (Humidose suihke, keittosuolatipat tai A-vitatipat), joita saa ilman reseptiä apteekista.

Hoito leikkauksen jälkeen

Sairausloman kesto on 7–21 päivää riippuen toimenpiteen laajuudesta. Voimakasta niistämistä, aivastelua, ponnistelua ja saunomista on vältettävä ainakin ensimmäisen viikon ajan. Mahdolliset tukilevyt poistetaan noin viikon kuluttua leikkauksesta korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla, jonne annetaan aika yksiköstä lähtiessä. Tukilevyjen poiston jälkeen nenää ei saa kaivaa, vaan mahdolliset karstat tulee irrottaa esimerkiksi huuhtelemalla. Ensimmäisen kuukauden ajan on vältettävä iskuja nenän seutuun. Lopullisen lopputuloksen voi arvioida noin 6–12 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Milloin tulee ottaa yhteyttä lääkäriin?

Mikäli sairastut ennen toimenpidettä yskään, nuhaan, kurkkukipuun tai kuumeeseen, toimenpideaikasi siirtyy. Ota meihin yhteyttä uuden ajan järjestämistä varten.

Jos leikkauksen jälkeen ilmenee kovaa särkyä, runsasta verenvuotoa, korkeaa kuumetta, nenän kuumotusta tai turvotusta tai muuta huolestuttavaa, ota yhteyttä sairaalaan. Lievää arkuutta, tukkoisuutta ja karstoittumista saattaa esiintyä useita viikkoja leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat edellä mainitut kostutussuihkeet ja -tipat.

Yhteydenotot tarvittaessa

Tays Keskussairaala:

  • Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle kun jätät pyynnön.
  • Osasto 6B, puhelin 03 311 66346

Tays Valkeakoski:

  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324
  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 12–14, puhelin 03 311 67404
  • Muuna aikana Tays Keskussairaalan osasto 6B, puhelin 03 311 66346