Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje JG1JB

Defekografia (ulostustapahtuman varjoainetutkimus)

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää peräsuolen sulkijalihaksen toimintaa.

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan K-kuvantamisessa. Pyydämme sinua ilmoittautumaan K-kuvantamisessa yksi tunti ennen varattua tutkimusaikaa.

Valmistautuminen

Jos tiedät tai epäilet olevasi raskaana, niin ota yhteys lähettävään yksikköön tai viimeistään röntgenosaston henkilökuntaan ennen tutkimusta.

Saat syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa säännölliset lääkkeesi.

Tutkimus

Saat röntgenosastolla tuntia ennen kuvausta juotavaksi varjoainetta. Juotavalla varjoaineella merkataan ohutsuoli. Naispotilaiden emätin merkataan myös varjoaineella, jotta tutkimuksessa nähtäisiin paremmin mahdollinen emättimen seinämän esiin luiskahtaminen/pettäminen (prolapsi). Varjoainegeeliseos laitetaan läpivalaisuhuoneessa.

Tutkimuksen alussa peräsuoli täytetään varjoaineella. Tutkimuksen aikana lääkäri antaa sinulle ohjeita. Ulostustapahtuma kuvataan astialla istuessasi. Tutkimus suoritetaan mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä ja se kestää noin 30 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen sinun on hyvä juoda runsaasti, jotta varjoaine poistuu nopeammin elimistöstä. Ulosteen värjäytyminen valkoiseksi on täysin normaalia tutkimuksen jälkeen.

Tutkimustuloksen saat hoitavalta lääkäriltäsi. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa, eikä ole sovittu vastauksen lähettämisestä kirjeitse kotiin.

Tutkimus sisältyy poliklinikkamaksuun.