Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje JC2AB

Olkapään artrografia

Tulosta ohje tästä

Tutkimus tehdään Tampereen yliopistollisen sairaalan K-kuvantamisessa. Varaa tutkimukseen aikaa vähintään kaksi tuntia. Sairaalassa tehdään myös päivystystutkimuksia, jotka saattavat vaikuttaa tutkimusaikaasi.

Valmistautuminen

Jos tiedät tai epäilet olevasi raskaana, niin ota yhteys lähettävään yksikköön tai viimeistään röntgenosaston henkilökuntaan ennen tutkimusta.

Tutkimukseen ei ole esivalmisteluja.

Tutkimus

Tutkimus on kaksivaiheinen. Ensin olkapään nivelonteloon ruiskutetaan varjoaine, joko läpivalaisu- tai ultraääniohjauksessa. Röntgenhoitaja valmistelee potilaan, jonka jälkeen varjoaineen laittaa röntgenlääkäri. Varjoaineen laiton jälkeen röntgenhoitaja saattaa sinut sovittuun magneetti- tai tietokonetomografiakuvaukseen.

Kokonaisuudessaan varjoaineen laittoon menee aikaa alle 30 minuuttia, mutta tämän jälkeen sinulla on vielä magneetti- tai tietokonetomografiatutkimus. Magneettitutkimuksessa menee aikaa noin 30-45 minuuttia ja tietokonetomografiatutkimuksessa noin 15 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Pidä pistokohta kuivana yhden vuorokauden ajan. Vältä raskasta nostelua tutkittavan olkapään puoleisella kädellä.

Tutkimustuloksen saat hoitavalta lääkäriltäsi. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa, eikä ole sovittu vastauksen lähettämisestä kirjeitse kotiin.

Tutkimus sisältyy poliklinikkamaksuun.