Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje JF1AB

Polikliininen passagetutkimus

Tulosta ohje tästä

Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata suolen toimintaa juotavan varjoaineen avulla. Tutkimus tehdään Tampereen yliopistollisen sairaalan K-kuvantamisessa.

Valmistautuminen

Jos tiedät tai epäilet olevasi raskaana, niin ota yhteys lähettävään yksikköön tai viimeistään röntgenosaston henkilökuntaan ennen tutkimusta.

Esivalmisteluja ei ole.

Tutkimus

Ennen tutkimusta saat juotavaksi nestemäistä varjoainetta. Tutkimuksessa seurataan varjoaineen etenemistä suolistossa vatsan alueen yhden suunnan röntgenkuvalla/röntgenkuvilla. Ensimmäinen kuva otetaan noin neljän tunnin kuluttua juomisen aloituksesta. Röntgenlääkäri katsoo kuvan ja päättää jatketaanko tutkimusta. Tutkimus voi kestää useita tunteja tai päättyä heti ensimmäisen kuvan jälkeen.

Tutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja, mutta tutkimuksen kuvat katsoo röntgenlääkäri. Röntgenlääkäri ohjeistaa varjoaineen etenemisen perusteella, milloin kuvia otetaan.

Tutkimuksen jälkeen

Jälkihoitoa ei tarvita.

Tutkimustuloksen saat hoitavalta lääkäriltäsi. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli sinulla ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa, eikä ole sovittu vastauksen lähettämisestä kirjeitse kotiin.

Tutkimus sisältyy poliklinikkamaksuun.