Tays Kuvantamiskeskus / Kuvantaminen
Potilasohje JF1AB.p

Vatsan alueen läpivalaisututkimus lapselle

Ohje koskee ruokatorven-, mahalaukun- ja ohutsuolen läpivalaisututkimuksia.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Alle yksivuotiaat lapset saavat syödä normaalisti nestemäistä ravintoa, mutta syöttäminen tulisi ajoittaa siten, että lapsi on nälkäinen tullessaan tutkimukseen.
  • Vanhempien lasten tulee olla syömättä ja juomatta noin neljä tuntia ennen tutkimusta. Jos tutkimus tehdään vasta iltapäivällä, lapsi saa syödä aamulla nestemäistä ravintoa, esimerkiksi kiisseliä, jogurttia ja velliä.
  • Purukumin syömistä tutkimuspäivänä tulee välttää.
  • Ruokatorven- ja mahalaukun tutkimus kestää noin puoli tuntia.
  • Ohutsuolitutkimus kestää yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Ohutsuolen tutkimuksessa tutkimus usein aloitetaan läpivalaisussa, jonka jälkeen varjoaineen etenemistä seurataan suolistossa myöhemmillä vatsan alueen röntgenkuvilla.

Mikäli on mahdollista, että nuori on raskaana, on siitä ilmoitettava ennen tutkimusta röntgenhoitajalle tai tutkimusta tekevälle röntgenlääkärille.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksen aikana lapselle annetaan barium- tai jodipitoista varjoainetta suun kautta. Varjoaine annetaan lapsen iästä riippuen tuttipullolla, nokkamukilla, mukista pillillä juoden, pillimehupurkista tai tavallisella mukilla. Joissain tilanteissa voidaan lapselle laittaa myös nenämahaletku.

Varjoaineen antotapa selviää vasta tutkimuksen suunnittelussa ja päätöksen tekee röntgenlääkäri.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimustuloksen saa hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli lapselle ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa, eikä ole sovittu vastauksen lähettämisestä kirjeitse kotiin.

Lisätiedot

Tutkimus tehdään Tays Keskussairaalan K-kuvantamisessa.