Tays Kuvantamiskeskus / Kuvantaminen
Potilasohje JF1AB.p

Vatsan alueen läpivalaisututkimus lapselle

Tulosta ohje tästä

Tämä ohje koskee ruokatorven-, mahalaukun-,ohutsuolen ja paksusuolen läpivalaisututkimuksia.

Tutkimus tehdään Tampereen yliopistollisen sairaalan K-kuvantamisessa.

Valmistautuminen

Alle yksivuotiaat lapset saavat syödä normaalisti nestemäistä ravintoa, mutta syöttäminen tulisi ajoittaa siten, että lapsi on nälkäinen tullessaan tutkimukseen. Vanhempien lasten tulee olla syömättä ja juomatta 3-4 tuntia ennen tutkimusta. Jos tutkimus tehdään vasta iltapäivällä, lapsi saa syödä aamulla nestemäistä ravintoa (esim. kiisseli, jogurtti ja velli tms). Purukumin syömistä tutkimuspäivänä tulee välttää.

Ruokatorven-, mahalaukun- tai paksusuolentutkimus kestää noin 30 min. Ohutsuolitutkimus kestää yleensä 2-3 tuntia. Ohutsuolen tutkimuksessa tutkimus usein aloitetaan läpivalaisussa, jonka jälkeen varjoaineen etenemistä seurataan suolistossa myöhemmillä vatsan alueen röntgenkuvilla.

Mikäli on mahdollista, että nuori on raskaana, on siitä ilmoitettava ennen tutkimusta röntgenhoitajalle tai tutkimusta tekevälle röntgenlääkärille.

Tutkimus

Tutkimuksen aikana lapselle annetaan barium- tai jodipitoista varjoainetta suun kautta. Varjoaine annetaan lapsen iästä riippuen tuttipullolla, nokkamukilla, mukista pillillä juoden, pillimehupurkista tai tavallisella mukilla. Joissain tilanteissa voidaan lapselle laittaa myös nenämahaletku. Varjoaineen antotapa selviää vasta tutkimuksen suunnittelussa ja päätöksen tekee röntgenlääkäri.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimustuloksen saa hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä lähettävään yksikköön, mikäli lapselle/nuorelle ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa, eikä ole sovittu vastauksen lähettämisestä kirjeitse kotiin.