Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje AA1AD

Aikuisten pään ja kaulan alueen tietokonetomografiatutkimukset (TT)

Tulosta ohje tästä

(Aivot, sinus, orbita, korvat, parotis, kaula, suu-kaula)

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa sinusta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton.

Tutkimus tehdään Kuvantamisyksikössä. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia, joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun. Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin 60 minuuttia.

Valmistautuminen

Ennen tutkimusta voit syödä kevyesti ja juoda nestettä normaalisti.

Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia sinulla on oltava kahden viikon sisällä ennen tutkimusta otettu kreatiniiniarvo. Kreatiniiniarvo kertoo toimivatko munuaiset normaalisti. Voit ottaa lääkärin sinulle määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.

Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.

Tutkimus

Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Varjoainetta varten laitamme sinulle käteen laskimokanyylin. Varjoaine parantaa verisuonten ja kudosten näkyvyyttä. Se saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen vartalolla ja ehkä metallin maun suussa. Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Jos olet saanut varjoainetta laskimoon, suosittelemme juomaan runsaasti vettä tutkimuspäivänä. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana. Varjoaine ei estä autolla ajoa tai työhön palaamista.

Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.