Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje JF1AD

Ohutsuolen tietokonetomografiatutkimus (enterografia TT)

Tulosta ohje tästä

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa sinusta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton.

Tutkimus tehdään Kuvantamisyksikössä. Tutkimus kestää noin 75 minuuttia, sisältäen Vistaprep juoton ja kuvauksen. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun. Varaa tutkimukseen aikaa noin 90 minuuttia.

Valmistautuminen

Tutkimusaamuna sinun tulee olla ravinnotta, vettä voit juoda normaalisti.

Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia sinulla on oltava kahden viikon sisällä ennen tutkimusta otettu kreatiniiniarvo. Kreatiniiniarvo kertoo toimivatko munuaiset normaalisti. Voit ottaa lääkärin sinulle määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.

Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.

Tutkimus

Kuvantamisyksikössä sinulle annetaan juotavaksi Vistaprep-liuosta. Tarkoituksena on juoda desilitra aina viiden minuutin välein tunnin ajan ennen kuvausta. Näin saadaan suolisto erottumaan muista rakenteista. Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Varjoainetta varten laitamme sinulle käteen laskimokanyylin. Varjoaine parantaa verisuonten ja kudosten näkyvyyttä. Se saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmön tunteen vartalolla ja metallin maun suussa. Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Vistaprep-liuos voi aiheuttaa ripulia tutkimuspäivänä.

Jos olet saanut varjoainetta laskimoon, suosittelemme juomaan runsaasti vettä tutkimuspäivänä. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana.

Sairauslomatodistuksen tutkimuspäivästä voit pyytää lähettävästä yksiköstä. Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.