Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje NA1AD

Selkäydinkanavan varjoainekuvaus eli TT-myelografia

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa tutkittavalta alueelta otetaan poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Tutkimusaamuna sinun on oltava ravinnotta. Vettä voit juoda normaalisti
  • Voit ottaa lääkärin määräämät lääkkeet normaalisti.
  • Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.
  • Jos sinulla on käytössä verenohennuslääkitys, ilmoita siitä lähettävään yksikköön. He tilaavat sinulle tarvittavat verikokeet ennen tutkimukseen saapumistasi. Verenohennuslääke mahdollisesti tauotetaan kaksi päivää ennen tutkimusta.
  • Mikäli sinulle on määrätty esilääkettä, ajoneuvolla ajo on kielletty tutkimuspäivänä.
  • Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa viisi tuntia. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun.

Tutkimuksen kulku

Radiologi ruiskuttaa paikallispuudutuksessa varjoaineen selkäydinkanavaan. Röntgenhoitaja saattaa sinut odottamaan tutkimusta puolimakaavassa tai makaavassa asennossa kuvattavasta kohteesta riippuen. Varjoaineen leviämistä selkäydinkanavassa odotetaan noin 15-60 minuuttia.

Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Röntgenhoitajalla on sinuun koko tutkimuksen ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvauksen jälkeen vointiasi seurataan vuodeosastolla kahdesta neljään tuntia varjoaineen laitosta alkaen. Kuvauksen jälkeisenä seuranta-aikana voit istua ja tarvittaessa käydä WC-tiloissa kävellen. Jos vointisi on hyvä toimenpiteen ja osastoseurannan jälkeen, saat lähteä kotiin julkisilla kulkuvälineillä tai saattajan kanssa.

Tutkimuksen jälkeen voit syödä ja juoda normaalisti. Juo runsaasti vettä tutkimuspäivänä, sillä juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana.

Mikäli sinulle ilmaantuu päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteyttä ensiapu Acutaan puhelimitse 03 311611.

Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.

Varatun ajan siirtäminen

Tutkimukseen liittyvät ajanvarauksen peruutukset tai siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 311 64300 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7396 5759. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.