Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje NA1AD

TT-myelografia

Tulosta ohje tästä

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa sinusta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton.

Tutkimus tehdään Kuvantamisyksikössä. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia aikatauluun. Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin kolme tuntia.

Valmistautuminen

Tutkimusaamuna sinun on oltava ravinnotta ja vettä voit juoda normaalisti. Voit ottaa lääkärin sinulle määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.

Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.

Tutkimukseen tulee aina saapua saattajan kanssa.

Mikäli sinulla on käytössä verenohennuslääkitys, ilmoitathan siitä lähettävään yksikköön, jolloin he tilaavat sinulle tarvittavat verikokeet (INR<1.8, B-Trom>150) ennen tutkimukseen saapumistasi. Kyseessä oleva lääke mahdollisesti myös tauotetaan kaksi päivää ennen tutkimusta.

Sinulle on voitu myöntää hoitavasta yksiköstä esilääkettä, minkä vuoksi ajoneuvolla ajo on kielletty tutkimus päivän aikana.

Tutkimus

Tutkimus on kaksivaiheinen. Ensin radiologi ruiskuttaa paikallispuudutuksessa varjoaineen selkäydinkanavaan läpivalaisuohjauksessa. Tämän jälkeen röntgenhoitaja saattaa sinut odottamaan tietokonetomografiatutkimusta puolimakaavassa tai makaavassa asennossa kuvattavasta kohteesta riippuen. Odotat saattajasi kanssa varjoaineen leviämistä selkäydinkanavassa noin 15-60 minuuttia. Saattaja seuraa vointiasi ja ilmoittaa röntgenhoitajalle mikäli voinnissasi tapahtuu muutoksia.

Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Kuvauksen jälkeen vointiasi seurataan noin kaksi tuntia varjoaineen laitosta alkaen. Kuvauksen jälkeisenä seuranta-aikana voit istua ja käydä wc:ssä kävellen. Mikäli vointisi pysyy hyvänä, voit poistua saattajan kanssa sairaalasta hoitajan sinulle ilmoittamana kellonaikana. Kokonaisuudessaan tutkimus kestää jälkiseuranta mukaan lukien noin kolme tuntia.

Tutkimuksen jälkeen voit syödä ja juoda normaalisti. Suosittelemme juomaan runsaasti vettä tutkimuspäivänä. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana.

Mikäli sinulle ilmaantuu päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteyttä ensiapu Acutaan, puh. 03 311611.

Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltäsi. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.