Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje GD1AD.ped

Vartalon, vatsan ja keuhkojen alueen tietokonetomografiatutkimus lapselle (TT)

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa lapsesta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton, mutta verisuonikanyylin laitto on verrattavissa verinäytteenottoon.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia lapselle laitetaan poliklinikalla tai osastolla laskimoon kanyyli.
  • Jos lapsi käy sytostaattihoidossa tai lapsella on munuaissairaus, tarvitaan kahden viikon sisällä ennen tutkimusta otettu veren kreatiniiniarvo. Kreatiniiniarvo (Krea) kertoo, toimivatko munuaiset normaalisti. Saatte hoitavalta lääkäriltä lähetteen verikoetta varten laboratorioon. Käykää laboratoriossa noin viikkoa ennen tutkimusta, jotta tulos ehtii valmistua tutkimuspäiväksi.
  • Jos lapsella on käytössä insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kertokaa siitä tullessanne tutkimukseen kuvantamisen henkilökunnalle.
  • Varatkaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin tunti. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa voidaan käyttää suonensisäisesti ruiskutettavaa varjoainetta. Varjoaine parantaa verisuonten ja kudosten näkyvyyttä. Se saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen vartalolla ja metallin maun suussa.

Keuhkojen alueen tutkimuksissa hengityksen pidättäminen on tärkeää. Pienillä lapsilla tarvitaan usein rauhoittavaa lääkitystä tai nukutusta, jotta hengitys saadaan tauotettua ja lapsi pysyy paikallaan tutkimuksen ajan. Hoitava yksikkö järjestää nukutuksen ja osastopaikan.

Tutkimuksen ajan lapsen tulee maata tutkimuspöydällä liikkumatta. Kuvaus kestää noin 15 minuuttia. Röntgenhoitajalla on lapseen koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys. Jos tutkimus tehdään ilman nukutusta, voi vanhempi olla lapsen mukana tutkimuksen ajan.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voitte lähteä kotiin ja lapsi voi syödä ja juoda normaalisti. Jos tutkimuksessa on annettu suonensisäistä varjoainetta, suosittelemme juomaan runsaasti vettä tai mehua tutkimuksen jälkeen.

Jos lapselle annetaan rauhoittavaa lääkettä tai tutkimus tehdään nukutuksessa, hän jää tutkimuksen jälkeen osastolle seurantaan. Seuranta-ajan päättää hoitava lääkäri.

Lasta hoitava lääkäri kertoo tutkimuksen tuloksen. Ottakaa yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli teillä on kysyttävää tai tiedossa ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.

Varatun ajan siirtäminen

Tutkimukseen liittyvät ajanvarauksen peruutukset tai siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 311 64300 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7396 5759. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.