Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje PD5AD

Verisuonien tietokonetomografiatutkimukset

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa tutkittavalta alueelta otetaan poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton, mutta verisuonikanyylin laitto on verrattavissa verinäytteenottoon.

Valmistautuminen tutkimukseen

  • Ennen tutkimusta voit syödä kevyesti ja juoda nesteitä normaalisti.
  • Voit ottaa lääkärin määräämät lääkkeet normaalisti.
  • Tutkimuksessa mahdollisesti käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia tiedossa on oltava kahden viikon sisällä ennen tutkimusta otettu veren kreatiniiniarvo. Kreatiniiniarvo (Krea) kertoo, toimivatko munuaiset normaalisti. Saat hoitavalta lääkäriltä lähetteen verikoetta varten laboratorioon. Käy laboratoriossa noin viikkoa ennen tutkimusta, jotta tulos ehtii valmistua tutkimuspäiväksi.
  • Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.
  • Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin tunti. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun.

Tutkimuksen kulku

Laitamme varjoainetta varten sinulle kyynärtaipeen laskimoon kanyylin. Varjoaine parantaa verisuonten ja kudosten näkyvyyttä. Se saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen vartalolla ja metallin maun suussa.

Tutkimuksen ajan sinun tulee maata liikkumatta paikallaan. Kuvaus kestää noin 15 minuuttia. Röntgenhoitajalla on sinuun koko tutkimuksen ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Juo runsaasti nesteitä (vettä tai mehua) tutkimuspäivänä, jos olet saanut varjoainetta laskimoon. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana. Varjoaine ei estä autolla ajoa tai työhön palaamista.

Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.

Varatun ajan siirtäminen

Tutkimukseen liittyvät ajanvarauksen peruutukset tai siirrot voit soittaa takaisinsoittonumeroon 03 311 64300 tai lähettää tekstiviestillä numeroon 045 7396 5759. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.