Tays Kuvantamiskeskus / radiologia
Potilasohje JF2AD

Virtuaalicolonoskopia (TT)

Tulosta ohje tästä

Tietokonetomografia on tutkimusmenetelmä, jossa sinusta otetaan tutkittavalta alueelta poikkileikekuvia. Kuvat muodostuvat röntgensäteiden ja tietokoneen yhteistyön tuloksena. Tutkimus on kivuton.

Tutkimus tehdään Hatanpään Kuvantamisyksikössä. Tutkimus kestää noin 25 minuuttia, joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluun. Varaa tutkimuksessa käyntiin aikaa noin 60 minuuttia.

Valmistautuminen

Tutkimuksen onnistumisen kannalta suoliston on oltava aivan tyhjä ulosteesta. Tämän vuoksi suolisto on tyhjennettävä huolellisesti ennen tutkimusta. Tyhjennysaine Moviprep on haettava itse apteekista.

Tutkimuksessa käytettävän suonensisäisen varjoaineen takia sinulla on oltava kahden viikon sisällä ennen tutkimusta otettu kreatiniiniarvo. Kreatiniiniarvo kertoo toimivatko munuaiset normaalisti.

Viikkoa ennen tutkimusta: Lopeta siemeniä sisältävien marjojen ja hedelmien käyttö.

Kahtena tutkimusta edeltävänä päivänä: Älä syö marjoja, hedelmiä tai vihanneksia.

Tutkimusta edeltävänä päivänä: Syö vain liemiruokia; kuten esimerkiksi kasvis- ja lihaliemiä, kiisseliä tai mehukeittoa (marjojen ja hedelmien siemenet ja kuoret on siivilöitävä pois).

Tutkimusta edeltävänä iltana: Aloita Moviprep hoito ohjeiden mukaan.

Moviprep hoito-ohje:

  1. Hoitokerta käsittää kaksi litraa Moviprep-liuosta. Yksi pakkaus sisältää kaksi muoviin pakattua annospakettia. Annospaketissa on A ja B annospussit.
  2. Avaa muovipakkaus.
  3. Tyhjennä yksi annospussi A ja yksi annospussi B tyhjään kannuun.
  4. Lisää jauheeseen yksi litra haaleata vettä.
  5. Sekoita liuosta, kunnes jauhe on liuennut kirkkaaksi nesteeksi (noin viisi minuuttia). Laita juoma viileään, silloin sitä on miellyttävämpi nauttia.
  6. Näin saatu liuos tulee juoda 1–2 tunnin kuluessa valmistamisesta. Kun ensimmäinen litra on juotu, valmista ja juo toinen litra Moviprep-liuosta. Hoidon aloittamisen jälkeen et saa syödä kiinteää ruokaa ennen kuin tutkimus on tehty.

Moviprep

Toimenpide Klo Tehty
Kevennä ruokavaliota 1-2 vuorokautta ennen tyhjennyksen aloittamista.
Aloita ensimmäisen Moviprep-annoksen nauttiminen (yksi litra. 17–18
Aloita toisen Moviprep-annoksen nauttiminen (yksi litra) 20–21
Nukkumaanmenoaika 23
Paksusuolen kuvaus 09–


Odota vähintään kaksi tuntia ennen kuin aloitat toisen Moviprep-annoksen nauttimisen.

Jokaisen nautitun Moviprep litran lisäksi pitää nauttia vähintään yksi ylimääräinen litra kirkasta nestettä (esimerkiksi vettä, kirkasta keittoa, hedelmämehua ilman hedelmälihaa, kahvia tai teetä ilman maitoa).

Tutkimuspäivän aamuna: Voit nauttia vain pienen määrän nestettä, esimerkiksi kupin kahvia tai teetä ilman maitoa, tai lasillisen muuta kirkasta nestettä, esimerkiksi omenamehua. Voit ottaa lääkärin sinulle määräämät lääkkeet ohjeen mukaan.

Jos olet raskaana, sinulla on munuaisten vajaatoiminta, varjoaineallergia, käytössäsi on insuliinipumppu tai glukoosinseurantasensori, kerro siitä tutkimukseen tullessasi kuvantamisen henkilökunnalle.

Tutkimus

Tutkimuksessa peräaukkoon laitetaan letku, jonka kautta suoleen laitetaan ilmaa. Ilma saattaa aiheuttaa kipua ja turvotusta, mutta yleensä vaivat ovat siedettäviä. Kuvaus tapahtuu sekä selällään että vatsallaan.

Tutkimuksessa käytetään yleensä myös suonensisäisesti ruiskutettavaa varjoainetta. Tätä varten laitamme sinulle käteen laskimokanyylin. Varjoaine parantaa verisuonten ja kudosten näkyvyyttä. Se saattaa aiheuttaa ohimenevän lämmön tunteen vartalolla ja metallin maun suussa. Tutkimuksen aikana saat myös hengitysohjeita.

Röntgenhoitajalla on sinuun koko ajan puhe-, kuulo- ja näköyhteys.

Tutkimuksen jälkeen

Jos olet saanut varjoainetta laskimoon, suosittelemme juomaan runsaasti vettä tutkimuspäivänä. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä virtsan mukana.

Sairauslomatodistuksen tutkimuspäivästä voit pyytää lähettävästä yksiköstä. Tutkimuksen tuloksen kuulet sinua hoitavalta lääkäriltä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, mikäli sinulla on kysyttävää tai tiedossasi ei ole vastaanotto- tai soittoaikaa.